Dat is Woutertaal voor 'werk'

Ik heb die neiging ook weleens vlak voor het weekeinde, om de handdoek in de ring te gooien en ermee te stoppen. Maar vlak voor dit weekeinde stopten er wel heel veel mensen mee. Camiel Eurlings stopte, Hans van Mierlo stopte, Wouter Bos stopte, Job Cohen stopte (als burgemeester) en Paula Sleyp stopte. (Paula Sleyp, je weet wel, Paula, het oude Belgische vrouwtje van Sesamstraat, die achtentwintig jaar lang gesprekjes heeft gevoerd met een muis, een hond en een grote blauwe vogel. Achtentwintig jaar. Om met Tommie te spreken: ‘Poe hee.’)

Ik zou het graag allemaal met elkaar verbinden, maar vooral Paula Sleyp maakt dat ingewikkeld.

Laat ik me concentreren op Wouter. Die stopte met zijn drie banen omdat hij zijn drie kinderen wilde zien opgroeien. Het leek me de cue voor een lang applaus van de invloedrijke feministes van Nederland.

Maar wat zeiden de invloedrijke feministes van Nederland? (Er zijn er maar twee, dus ik kan ze makkelijk allebei citeren.)

Cisca Dresselhuys, in het Journaal: ‘Weer een man die dit als smoesje gebruikt. Ze staan er niet al te best voor. Er is veel kritiek. Cohen kan waarschijnlijk beter met Wilders uit de voeten. Alle dingen bij elkaar: zeg het ons eens eerlijk, Wouter! Waarom is het?’

En Heleen Mees, op Twitter: ‘Nederlandse mannen zijn watjes.’

Het is ook nooit goed.

Natuurlijk, ik heb ook even gedacht: vreemde timing, Wouter. Maar toen duidelijk werd dat hij al drie jaar met Job Cohen zat te praten over zijn opvolging, kreeg ik medelijden met Wouter. Hij wilde kennelijk allang bakfietsvader worden, maar kon er steeds niet tussenuit. Nu het kabinet gevallen is, grijpt hij zijn kans. Anders zit hij straks weer vier jaar vast aan zijn ‘kanjer van een commitment’ – dat is Woutertaal voor ‘werk’.

Gelukkig klonk er ook een ander vrouwelijk geluid, dit weekend. Je moest er even naar zoeken, maar in een hoekje van de zaterdagbijlage van het Parool sprak Angela Groothuizen – invloedrijke ex-Dolly Dot – vol lof over haar man Rob. ‘Ik ben blij dat mijn dochters een vader hebben die veel zorgtaken op zich neemt,’ aldus Angela. ‘Rob is nu misschien wel onmisbaarder in hun leven dan ik. Ik ben echt fan van de moderne vader.’

Je hebt dus een fan, Wouter: Angela Groothuizen. En ik voeg me bij haar als je niet tóch tachtig uur per week voor een of andere bank gaat werken.

    • Aaf Brandt Corstius