Dancedandy klinkt beter als outsider

cd hoes Yes is more van Danton Eeprom

cd technopop

Danton Eeprom

Yes is more ***

De Franse producer Danton Eeprom is een dandy, die zich niet helemaal thuis voelt in de dancescene. Hij kleedt zich in pak en zingt tijdens het draaien. Dat komt door zijn achtergrond: hij speelde in rockband Dust Art en was onbekend met de dj-cultuur. Inmiddels maakt hij aangenaam bizarre dansmuziek. Zijn doorbraak kwam toen hij de vocalen verzorgde op ‘Grindhouse’ van Radio Slave, dat uitgroeide tot dé hit van 2008.

Hij wordt getipt als de belofte voor 2010, maar dat maakt hij niet helemaal waar op zijn debuutalbum Yes Is More. De plaat is een wonderbaarlijk coherente mix van minimal, electro, disco, funk en rock. Eeprom blinkt uit als hij zijn sinistere inborst botviert, zoals op de duistere electrorock van ‘Thanks For Nothing’. Het prijsnummer is ‘Confessions of an English Opium Eater’, een technokraker met een grommende baslijn en plotselinge percussie-erupties.

Maar deze sterke momenten worden afgewisseld met middelmatige, vooral als hij inwisselbare minimal en electrohouse maakt. Conclusie: hopelijk blijft Eeprom nog lang een buitenstaander, want als hij zich te veel conformeert gaat het mis.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer