'Als ik op de mat sta ben ik gelukkig'

René Smaal (22) verdedigde dit weekend met succes zijn titel op de Dutch Open karate.

Veruit de sterkste was hij, karateka René Smaal, op de Dutch Open dit weekend in Rotterdam. Smaal combineert een HBO-studie met topkarate. Vorig jaar won hij de Dutch Open ook en in januari van dit jaar schreef hij het Open-toernooi van Parijs op zijn naam.

Tevreden?

„Heel tevreden. Dit was een groot toernooi met 81 sterke internationale deelnemers; een uitzonderlijk sterk deelnemersveld voor een Open-toernooi. Bovendien is de categorie tot 75 kilogram een erg zware klasse. Mijn grootste kracht is dat ik karate erg leuk vind. Ik heb het gevoel dat ik met meer plezier op de mat sta dan veel van mijn tegenstanders. Dit weekend was ik ook weer gelukkig toen ik op de mat stond. Uit die positieve energie haal ik de kracht om mijn tegenstanders te verslaan.”

Is topsport te combineren met studie?

„Het is niet gemakkelijk, maar je moet gewoon goed plannen. Ik lijd geen normaal leven. ’s Ochtends analyseer ik mijn training van de vorige avond en op school blijft dat me dan bezig houden. Soms kijk ik ook naar Youtube-filmpjes van mezelf om te zien of er nog iets valt te leren. Ik ben druk, maar kan net zoveel trainen als andere top-karateka’s en op school presteer ik ook goed. Opdrachten lever ik op tijd in. Ik kan niet uitgaan en drinken zoals leeftijdsgenoten, maar daarvoor in de plaats krijg ik veel terug. Ik investeer in de toekomst.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

„Ik zit in een stijgende lijn en heb de laatste tijd veel gewonnen. Deze lijn wil ik doorzetten. Op de EK begin mei maak ik kans om op het podium te eindigen. Natuurlijk wil ik goud winnen, maar met een podiumplek zou ik echt tevreden zijn. In de toekomst wil ik op EK’s en WK’s goed presteren.”

    • Daan Heijink