Ajax fleurt moederdag McClaren op

Ajax helpt koploper FC Twente door PSV royaal te verslaan in de Arena.

PSV-trainer Fred Rutten maakt zich zorgen over de speldiscipline van zijn elftal.

Steve McClaren, de trainer van koploper FC Twente, vertoefde gisteren in Engeland voor moederdag. Tijdens een etentje met zijn eigen ma en schoonmoeder zal hij met instemming de uitslag hebben vernomen van Ajax-PSV: 4-1. Zijn elftal, dat vrijdag ADO Den Haag versloeg (3-1), heeft in de strijd om de landstitel een gat van vijf punten geslagen met de zwalkende Eindhovense formatie. Zaterdag kan Twente in de onderlinge confrontatie in het PSV-stadion die voorsprong eventueel vergroten of consolideren.

PSV-trainer Fred Rutten heeft de hoop op de landstitel nog niet opgegeven. Lange tijd leek zijn elftal de gedoodverfde favoriet voor het kampioenschap. Zelfs collega Martin Jol van Ajax beschouwde zijn ploeg als het meest stabiele team van de eredivisie. In korte tijd is alles veranderd. Het zwakke Sparta bezorgde PSV een gevoelige tik door in Eindhoven een gelijkspel af te dwingen. Vervolgens ging de ploeg van Rutten ondanks goed spel over de knie bij NAC.

Nu heeft PSV de kansen niet meer in eigen hand. Rutten: „Toch denk ik dat zelfs de wedstrijd tegen Twente niet doorslaggevend zal zijn. Alle teams die bovenin staan, zullen nog steken laten vallen. We gaan net als in 2007 een zeer spannend einde van het seizoen tegemoet. Maar de realiteit gebiedt te zeggen dat we tegen Twente alles uit de kast moeten halen.”

Jol tartte PSV in de aanloop naar de topper door de 21-voudige kampioen een „provincieclubje” te noemen. Na de strafexpeditie van zijn elftal in de Arena tegen de rivaal sprak hij over een „achtervolging die zijn weerga in de historie van Ajax niet kent.” En: „We kruipen steeds dichterbij. We zetten Twente en PSV zo flink onder druk.” Jol ontkent niet dat zijn ploeg nu ook meedoet om de titel. Ajax, dat zes punten achterstand heeft op Twente, kan nog wel eens de lachende derde worden. PSV en Twente treffen niet alleen elkaar, ze moeten ook nog op bezoek bij AZ, dat de laatste weken steeds beter gaat spelen.

Voorlopig maakte Rutten zich gisteren met name zorgen over het deplorabele spel van zijn elftal. Vooral in de tweede helft was de speldiscipline volledig zoek. „Het is een mentale kwestie”, meende Rutten, die afgelopen weekeinde ook erkende dat hij geen topcoach is. „Uit frustratie gingen onze spelers bij een 2-0 achterstand voornamelijk hun eigen wedstrijd spelen en uit hun positie lopen. Steeds werden er verkeerde keuzes gemaakt. Dat baart me wel zorgen.”

Afgezien van dit aspect moet Rutten zich ook afvragen hoe het is gesteld met de vorm van enkele PSV’ers. Balazs Dzsudzsak speelde op de linkerflank een volkomen anonieme rol. Hij werd ook zelden goed in stelling gebracht. Ola Toivonen liep te rommelen in de spits. En Otman Bakkal, de aanvallende middenvelder, kon geen vuist maken tegen spelers als Demy de Zeeuw.

Rutten roemde het efficiënte spel van Ajax, dat vooral rondom het zestienmetergebied van PSV heel gedreven speelde. Dit ging vaak gepaard met veel creativiteit. Lang dit seizoen was de Amsterdamse ploeg grotendeels afhankelijk van Luis Suarez. Maar de Uruguayaan, die gisteren niet tot de uitblinkers behoorde, wordt steeds beter geassisteerd door Ajacieden als Siem de Jong (gisteren uitgevallen met een kuitblessure) en Marko Pantelic of zelfs Dennis Rommedahl. Voor de linkerflank deed Jol een beroep op Urby Emanuelson. Die achtte hij geschikter als directe tegenstander van PSV’s rechtsback Stanislav Manolev. Het grote talent Christian Eriksen bleef lange tijd op de bank. Emanuelson beschaamde het vertrouwen niet, maakte een mooi doelpunt en zorgde met zijn snelheid voortdurend voor dreiging. Ajax veroverde tegen PSV het middenveld met opkomende verdedigers als Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel en zelfs Vurnon Anita.

De aanvallende krachten van Ajax sloegen voorin genadeloos toe, terwijl doelman Maarten Stekelenburg een foutloze wedstrijd keepte en vooral heerste in de lucht. De Jong zette Ajax na ongeveer een half uur op voorsprong. Hij profiteerde van een schot van Suarez, dat doelman Andreas Isaksson niet onder controle kreeg. Een briljant hakje van Pantelic tussen de PSV’ers Rodriguez en Manolev door vormde de inleiding van het tweede Ajax-doelpunt van Emanuelson. Pantelic bracht zelf de 3-0 op het scorebord nadat Nordin Amrabat de bal aan Anita had verspeeld. PSV deed even wat terug dankzij een strafschop van Dzsudzsak omdat Vertonghen hands had gemaakt. Maar Suarez maakte na een passje van Enoh de afstraffing voor PSV compleet.

    • Erik Oudshoorn