Afellay laat zich weer provoceren

Afellay kon opnieuw het verschil niet maken in een belangrijke wedstrijd.

De middenvelder van PSV ontliep na de topper tegen Ajax wederom de pers.

PSV'er Ibrahim Afellay verlaat teleurgesteld het veld na de 4-1 nederlaag tegen Ajax. Foto Bas Czerwinski 14-03-2010, Amsterdam. Ajax - PSV. PSV speler Ibrahim Afellay verlaat het veld na het 4-1 verlies tegen Ajax. Foto Bas Czerwinski

Ibrahim Afellay had gisteren de speler moeten zijn die voor PSV in de Arena het verschil zou maken tegen Ajax. De aanvoerder van de Eindhovense voetbalclub kon zijn elftal echter niet op sleeptouw nemen, deelde aan het slot van de wedstrijd een elleboogstoot uit en weigerde na afloop wederom de schrijvende pers te woord te staan. PSV-trainer Fred Rutten wilde gisteren in de catacomben van de Arena nog niets kwijt over mogelijke interne maatregelen tegen Afellay. „Ik wil het eerst 24 uur laten bezinken”, stelde de teleurgestelde coach. „Zonodig zal ik een gesprek met Afellay aangaan.”

Het ligt voor de hand dat Afellay de komende weken zal worden geschorst voor de elleboogstoot in het gezicht van Eyong Enoh in de 84ste minuut. De middenvelder van PSV liet zich provoceren door de Ajacied die op zijn voet ging staan en een por in zijn maag uitdeelde. Scheidsrechter Kevin Blom had het incident waarschijnlijk niet gezien, waardoor Afellay een schikkingsvoorstel van enkele wedstrijden schorsing tegemoet kan zien van de aanklager betaald voetbal.

Afellay belichaamde met zijn onbezonnen actie de frustraties van zichzelf en die van PSV. Net als vorige week tegen NAC begon de 23-jarige voetballer samen met zijn ploeggenoten goed aan de wedstrijd, maar langzaam maar zeker glipte het initiatief uit hun handen. Afellay zwierf vooral in de tweede helft machteloos over het veld. Zijn loopacties waren zelden effectief en weer kon hij in een ‘grote’ wedstrijd het verschil niet maken. Net als in de seizoensvoorbereiding tegen Genk en vorige week tegen NAC raakte Afellay van de kook. Tegen Genk trapte hij een tegenstander na en tegen NAC vierde Afellay zijn frustraties bot door een tik op het hoofd van Matthew Amoah.

Afellay liep vorige week in Breda na afloop weg voor zijn verantwoordelijkheid door de media te mijden. De pers-chef van PSV probeerde de captain gisteren op zijn verplichtingen te wijzen, maar Afellay liet weten „geen behoefte” te hebben om een reactie te geven. De profvoetballer gebruikte een sluiproute om naar de spelersbus te komen. Zoals hij bij thuiswedstrijden van PSV ook altijd steevast een andere weg neemt om de media te ontlopen. Interviewaanvragen wimpelt hij af. „Ik kan niet een politieagent halen die hem naar de mixed zone stuurt”, was gisteren na afloop van de wedstrijd het commentaar van pers-chef Pedro Salazar.

Afellay geldt als het juweel uit de opleiding van PSV. De middenvelder die vorig seizoen in 28 wedstrijden dertien doelpunten maakte, is eigenlijk al jaren voorbestemd om een grote transfer naar het buitenland te maken. De rechtsbenige speler staat echter als voetballer en als mens stil in zijn ontwikkeling. Dit seizoen is hij als controlerende voetballer in het elftal van Rutten minder dominant dan de voorbije jaren. De creatieve voetballer loopt delen van wedstrijden achter zijn tegenstanders aan. In het duel met Ajax liet Afellay het spel vaak aan zich voorbijgaan en ging hij pas meevoetballen als hij zelf de bal had.

Afellay wilde zich dit seizoen met PSV revancheren voor de teleurstellende vierde plaats van vorig seizoen. De voetballer, wiens contract medio 2011 afloopt, hoopte zich daarnaast in de kijker te kunnen spelen van een Europese topclub. Na een goede eerste helft van het seizoen lijkt hij met PSV opnieuw het heft uit handen te moeten geven. Het duel met FC Twente, dat voor volgende week zaterdag op het programma staat, zal Afellay waarschijnlijk door een schorsing moeten missen. Ploeggenoot Orlando Engelaar noemde de actie van Afellay „niet verstandig”.

Rutten zag de laatste maanden al zijn spitsen Jonathan Reis en Danko Lazovic verdwijnen en zal waarschijnlijk nu ook Afellay een paar weken moeten missen. De hoofdtrainer, die vanaf zijn eerste werkdag bij PSV hamert op de discipline binnen zijn spelersgroep, werd in de Arena uitgerekend door zijn aanvoerder teleurgesteld.

    • Koen Greven