7 redenen om uit te gaan

Band met Jedi-trekjes: Hadouken!

1 tentoonstelling

The Great Jerry Springer Rodeo

Amsterdam: Mediamatic Bank. T/m 26 april, ma-vr 13.00-19.00, za-zo 13.00-18.00u. www.mediamatic.net

The Great Jerry Springer Rodeo is een ode aan Jerry Springer met levensgrote kunstwerken en interactieve installaties van acht jonge kunstenaars: Wayne Horse, Morcky Troubles, Ottograph, Leyp, Super Sule, SjocoSjon, Gestift en Lamelos. In de tentoonstellingsruimte kun je onder andere gooien met stoelen en wraak nemen op je ex. Er zijn ook verschillende workshops, zoals T-shirts en sneakers customizen, cartoons maken en dj-lessen volgen met de kunstenaars die aan de expositie meedoen.

2 lezing

Dagelijks leven in Rusland

Delft: het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183. Tijd: 20.15u. Toegang: gratis. www.sg.tudelft.nl

Jelle Brandt Corstius, correspondent, publicist en programmamaker (Van Moskou tot Magadan, VPRO) vertelt over het dagelijks leven in Rusland.

3 muziektheater

Ricky Koole & Leo Blokhuis

Rotterdam: Oude Luxor Theater. Tijd: 20.00u. Kaarten: 13-20 euro. www.luxortheater.nl

In hun voorstelling Laagland verkennen Ricky Koole en Leo Blokhuis het grensgebied van muzikale genres: waar country en soul elkaar tegenkomen bijvoorbeeld, of waar de Ierse en Afrikaanse traditie elkaar raken. Ricky zingt en Leo vertelt. Tournee t/m 28 maart (www.tricolour.nl).

4 tentoonstelling

Aandacht2

Utrecht: Centrum Beeldende Kunst, Kunstliefde en Laboratorio. T/m 3 april. www.stiltekunst.nl/aandacht.

De groepstentoonstelling Aandacht2, verspreid over drie locaties, toont het werk van negen beeldend kunstenaars die in hun werk allemaal met het begrip ‘aandacht’ bezig zijn. De kunstwerken lopen uiteen van installaties, video, tekeningen tot textielkunst en muurschilderingen.

5 toneel

Tom Lanoye - Woest

Amsterdam: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. www.ssba.nl

Tijdens de Boekenweek wordt de literaire solovoorstelling Woest van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye hernomen en speelt Lanoye de voorstelling voor het eerst ook in Nederland. Speeldata: www.begeerte.be.

6 muziek

Hadouken!

Amsterdam: Melkweg. Tijd: 20.30u. Entree: 12 euro. ww.melkweg.nl

De jonge Britse groep Hadouken! komt uit dezelfde ‘new rave’ stroming als The Klaxons. Verwacht een energieke show met een vernieuwende, bizarre mix van indie, grime, techno en Nintendo-geluidjes.

7 theater

mightysociety 7

Groningen: Grand Theatre. Tijd: 20.30u. Entree: 9-12 euro. www.grand-theatre.nl

mightysociety is een serie van tien voorstellingen van regisseur Eric de Vroedt, die elk een maatschappelijk fenomeen bij de kop pakken. In deel zeven is dat de vergrijzing. Een over-the-top performance met vier babyboomers die maar niet oud willen worden. Ze willen wraak nemen op het leven dat voorbijgaat en op een vernederend verzorgingssysteem. T/m 17 april (www.mightysociety.nl).