Winnie Mandela ontkent kritiek op ex-man

Winnie Madikezela-Mandela ontkent dat ze haar ex-man Nelson Mandela in een interview fel heeft bekritiseerd. Volgens haar heeft een eerder deze week in de London Evening Standard afgedrukt vraaggesprek zelfs nooit plaatsgevonden.

In de krant beschrijft Nadira Naipaul, de vrouw van de Britse schrijver VS Naipaul, een ontmoeting met Madikezela-Mandela in haar villa in de zwarte woonwijk Soweto, nabij Johannesburg. Het echtpaar Naipaul treft in een huis vol Mandela-parafernalia een bittere Winnie, die de naam Mandela „een blok aan het been” noemt.

De eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika heeft zijn volk „verraden”, zegt ze in het artikel, en „ingestemd met een slecht akkoord voor de zwarten”. Ze zal het hem nooit vergeven dat hij samen met de laatste minderheidspresident F.W. de Klerk in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede geaccepteerd heeft. Voormalig aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu noemt ze een „idioot”.

In een summiere verklaring liet Madikezela-Mandela gisteren weten dat het verhaal „is verzonnen” en dat ze de familie bij elkaar roept om de eenheid te herstellen.

Nadira Naipaul houdt vol dat haar verhaal klopt, meldt The New York Times. De ontmoeting tussen het echtpaar Naipaul en Winnie Mandela heeft plaatsgehad, getuige een foto in de Evening Standard. Winnie Mandela verscheen vorige maand, bij de twintigste verjaardag van Mandela’s vrijlating, nog aan de zijde van haar ex-man, van wie ze in 1996 scheidde.