Waarom zijn zeeën en oceanen zout?

Wolfer van Geest (5 jaar) uit Wassenaar wil weten: waarom is de zee zout? Dat is een goeie vraag, want wat voor water komt er uit de wolken naar beneden vallen? Regenwater, en dat is zoet. En wat voor water stroomt vanaf het land naar zee? Rivierwater en dat is ook zoet.

Alleen: niet helemaal, en dat is juist de grap. Al dat water uit slagregens, stroompjes, beken en rivieren klettert over rotsen, sijpelt door de bodem en schuurt langs rivierbeddingen. En daarbij weekt het heel vaak ook een beetje zout los. Zo weinig dat mensen er niks van proeven. Het water lijkt gewoon zoet.

Toch gaat het bij elkaar om enorm veel zout: elk jaar stroomt vier miljoen keer 1 miljoen kilo zout (of anders gezegd: vier miljard ton zout) naar zee. Dat zijn 200 miljoen grote trucks vol zout! Vergeleken bij al het water in de oceanen is het niks: veel en veel minder dan een snufje zout in een volle pan. Maar omdat het al honderden miljoenen jaren zo gaat, zijn zeeën en oceanen toch langzamerhand zout geworden.

En waarom is regenwater dan zoet? Wolken ontstaan toch als zout zeewater verdampt? Dat klopt, maar zout verdampt niet. Dat blijft dus achter in zee. Als in een ondiepe binnenzee al het water verdampt, blijft er op het laatst zelfs een dikke korst glinsterend wit zout achter. MvdH

Heb je ook een vraag?

Mail die dan naar: zeepaard@nrc.nl

en maak kans op een T-shirt.