De Zitting / Vader belaagt nieuwe vriend ex-vrouw

telJan O. stond dinsdag in Rotterdam terecht voor belaging, bedreiging en laster van de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. Hij maakt zich zorgen over zijn 9-jarige dochter, die volgens hem seksueel misbruikt wordt door haar stiefvader die ook haar muziekleraar is op een basisschool.

“Ik ben een vader die knokt voor zijn kind”, zegt de 49-jarige verdachte, die vanaf 2 november 2009 in voorlopige hechtenis zit. In 2008 kwam hij ook al in aanraking met justitie wegens het lastigvallen van zijn ex-vrouw en haar vriend. Toen kreeg hij een gevangenisstraf van vier weken voorwaardelijk opgelegd.

Achterom kijken

Jan is welbespraakt, draagt een pak, maar heeft ook iets rauws over zich. Zijn bejaarde ouders zitten op de voorste rij, ver weg van zijn ex-vrouw Marjo en haar nieuwe vriend Kees. “U hoeft niet steeds achterom te kijken”, zegt rechter Pit. “Hij probeert ons te intimideren”, fluistert de ex-vrouw tegen haar vriend.

Om de bedreigingen te bewijzen heeft het openbaar ministerie de mobiele telefoon van Jan uitgelezen en zijn computer onderzocht. In de periode van mei tot en met oktober 2009 heeft hij Kees honderdvijftig keer telefonisch belaagd. Van de voicemails zijn transcripten gemaakt en ook de sms-jes zitten in het dossier.

Hyves

Het bellen, sms’en en e-mailen begon nadat de verdachte een “schrikbarend bericht” aantrof op de Hyves-pagina van zijn dochter, verstuurd door de stiefvader. “Een volwassen man, die haar op zo’n manier benaderde… Toen heb ik hem opgebeld met de vraag: wie ben jij?” Naar eigen zeggen heeft hij toen zwijgend geluisterd, hoewel hij zeer geschoffeerd werd. “Hij noemde me een crimineel en alcoholist. Hij wist ook alle minder goede dingen uit mijn leven. ‘Ik zorg nu voor uw dochter’, zei hij.”

Van zijn dochter hoorde Jan dat ze geen eigen kamer heeft en af en toe in het bed moet slapen van Kees. “Op een gegeven moment hoorde ik van haar juf dat Kees ook les geeft op haar school. Ik was doodsbang. Ze is pas negen jaar, mevrouw.” Daarop heeft hij de schooldirecteur ingelicht en Kees beschuldigd van pedofilie. “Ik heb wel spijt van de manier waarop ik de school heb benaderd. De verstandhouding die ik met de directeur had is aangetast.” Daarna kostte het hem nog meer moeite om informatie te krijgen over de schoolprestaties van zijn dochter.

In die context moeten de rechters de zaak beoordelen, meent Jan. “Ik begrijp dat u allen naar het strafbare aspect wil kijken, maar dit is een familiezaak.”

Volslagen onbekend

De verbalisant en uw ex-vrouw hebben uw stem herkend, zegt de rechter over de voicemails. Ze leest de berichten voor. “Wij komen elkaar heel snel tegen. Grote teringlijer. (..) Ik neem nu definitief afscheid. (..) Mijn hel zal op termijn ook jouw hel worden. Ik ga je strot afbijten. (..) Ik ga je bloed met gulzige teugen drinken. (..) Ik schop je tyfussmoel aan gort.”

“Ze komen mij volslagen onbekend voor”, zegt Jan over de e-mails en sms’jes. Hij woonde in Griekenland tijdens de bedreigingen. In een commune, met zijn nieuwe vriendin. Daar konden anderen volgens hem ook gebruik maken van zijn apparatuur. “Wie heeft er dan belang bij om dat soort e-mails te sturen?”, vraagt de rechter. Dat weet Jan niet. “Ik heb vermakelijke momenten gehad bij het lezen van het dossier”, zo legt hij de bewijzen naast zich neer. Alleen een voicemailbericht van 5 juni sluit hij niet uit. “Vuile gore kankerlijer, blijf van mijn kind af, gore pedofiel”, zou hij daarin gezegd hebben. Op 15 juli kwam daar weer een bedreiging bij. “Ik zal je vanavond de grafkanker slaan.”

Jan wil van de rechter weten of ze ook de berichten van Kees heeft gelezen. Maar de rechter gaat stug door met haar voordracht. “Per bericht wil ik van u horen of u dat zo gezegd of geschreven heeft.” Hoewel de taal niet minder dreigend wordt, laat hij nu vaker de mogelijkheid open dat hij de afzender is. “Het zou kunnen. Het is geen prettige taal, maar waar twee vechten hebben twee schuld, mevrouw.”

Kinderbescherming

De vierenhalve maand in de gevangenis gaf hem de tijd “voor enige zelfreflectie”. Dat bedoel ik niet cynisch, zegt Jan. “Ik had eerder naar de politie moeten stappen en de Kinderbescherming in moeten schakelen. Daar heb ik een fout gemaakt.” Over de band met zijn dochter zegt hij: “Wij zijn een team.” Hij wijst de rechter erop dat volgende week de zwangerschap van zijn vriendin is uitgeteld. “En ik zit nu nog steeds in de gevangenis.”

Officier van justitie Kuiper eist twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Die proeftijd met als bijzondere voorwaarden een contact- en straatverbod. Ook wil de officier dat de vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf uit 2008 ten uitvoer worden gebracht. Volgens het openbaar ministerie blijft de verdachte doorgaan met bedreigen en belagen en wil hij op geen enkele wijze meewerken aan een plan om herhaling te voorkomen. In de eis is ook de aanklacht van laster meegerekend. De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt nu wel wat er waar is van Jans beschuldigingen over seksueel misbruik. Op 23 maart doet de rechtbank uitspraak.

Hij die de eer of goede naam van een persoon aanrandt is strafbaar op basis van artikel 268. Bedreiging is strafbaar volgens artikel 284. En hij die opzettelijk inbreuk maakt op iemands persoonlijke levenssfeer kan vervolgd worden op basis van artikel 285b.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Steven de Jong