Ton aan de Stegge

Amsterdam, 28-03-07. Ton aan de Stegge. Bestuursvoorzitter PCM. Foto Leo van Velzen NrcHb.

De ontmanteling van PCM Uitgevers is bijna voltooid. Opvolger de Persgroep verbreekt een dezer dagen officieel de banden met NRC Media. Vier kranten heeft de Persgroep dan in Nederland. Onder Ton aan de Stegge waren dat er nog zes. Plus boeken en educatie. Waar is de man gebleven die in 2007 binnen een jaar opstapte bij PCM, maar wel 1,9 miljoen uit zijn aandelenplan incasseerde?

„Drie weken per maand werk ik hard in Hilversum en een week ontspan ik in New York. Ik ben adviseur, commissaris en investeerder bij 25 bedrijven. Ik investeer in nieuwe media, en in kleinere bedrijven. Van een site voor damesmode tot een sportcentrum. Er zit geen enkele focus in. Dat maakt mensen om mij heen soms nerveus.”

Heeft u overwogen om in NRC Media te stappen?

„Ik heb erover gesproken. Nooit meer wat op gehoord. Maar het geldt nog steeds.”

Is het anders dan vroeger?

„Bij kleinere bedrijven ligt succes en falen heel dicht bij elkaar. Ook was het wennen om niet meer zelf leiding te geven.”

Bent u nog steeds actief in goede doelen?

„Ik steun onderzoek naar Alzheimer. Mijn ouders zijn gestorven aan de gevolgen van de ziekte. En verder onder meer kinderhulpprojecten, de zeehondencrèche in Pieterburen.”

Er loopt nog een zaak bij de Ondernemingskamer. Moet u de winst op uw belang in PCM terugbetalen?

„Dat houdt mij niet bezig. Ik wilde het geld niet hebben, maar moest het accepteren. Een bizarre ervaring. PCM was een heel politieke omgeving. Politiek leek belangrijker dan de toekomst van het bedrijf.”

    • Jan Benjamin