selectie

Close up: architectuurfotograaf John Gollings. Ned.2, 18.20u. Qi Zhong Stadium PHOTO: John Gollings

Informatief

Boeken. Te gast is Pauline Slot, auteur van En het vergeten zo lang, over het leven van Marietje Hagenaar/Maruca Reyes, echtgenote van de Chileense dichter Pablo Neruda. Ned. 1, 11.20-12.00u.

Van Moskou tot Moermansk. Vierde aflevering van een achtdelige reeks waarin Jelle Brandt Corstius langs de Wolga naar Zuid-Rusland reist. Vandaag over de recente moorden op kritische journalisten. Gesprekken bij de herdenking van de moord op journalist Anna Politkovskaja. Ned. 2, 20.20-21.10u.

Beagle, in het kielzog van Darwin. In deze aflevering gaat Redmond O’Hanlon in Indonesië op zoek naar de geest van Alfred Russel Wallace, die ook aan de wieg stond van de evolutietheorie. Ned. 2, 21.10-21.50u.

Tropic of Cancer. Simon Reeve onderneemt een reis langs de kreeftskeerkring. In deze aflevering trekt Reeve van de kust van Mexico naar het binnenland, gaat hij mee met een politiepatrouille op zoek naar drugsbendes en krijgt hij les in vrij worstelen. BBC 2, 21.00-22.00u.

NPS Podium: Tristan Keuris – de houdgreep van een componist. Documentaire over Tristan Keuris (1946-1996), volgens de maker Hans Hylkema een componist met ‘gouden handjes’.Ned. 2, 13.05-14.00u.

radio

OVT: De beloofde stad. Eerste van een tweedelige serie over de Joodse Salomea Genin, die voor WO II van Berlijn naar Australië vluchtte en zich daarna als overtuigd communist in de DDR vestigde. Radio 1, 11.25-12.00u.