selectie

Quiz voor popmuzikanten met o.a. Fay Lovsky, Ned.3, 23.30u. FAY LOVSKY EN DE TEREMIN. T.A.V. C.S. BIJ ARTIKEL VAN JAN VOLLAARD. FOTO LEX VAN ROSSEN februari 1999 LEX VAN ROSSEN

documentaire

Vranckx: De slopende strijd om Jeruzalem. Terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem als hoofdstad willen, vinden nationalistische Israëliërs dat ook dat deel van de stad van hen is. De wapens zijn deze keer bulldozers en sloophamers. BBC-reporter Jane Corbin ziet hoe drie Palestijnse huizen neergehaald worden. De Israëliërs willen er een toeristisch park aanleggen. Verderop staat een illegaal Israëlisch appartementsgebouw nog overeind.Canvas, 20.10-20.40u.

360°– Geo-Reportage. Magazine over internationale zaken. Vandaag Die rasenden Engel der Linea 5, over de zogenaamde balinero’s, die met gevaar voor eigen leven de vrachtwagenchauffeurs op de gevaarlijkste bergpas in Colombia bijstaan.Arte, 19.30-20.15u.

Requiem voor Detroit. Documentaire van Julian Temple over de Amerikaanse stad Detroit. Door de teloorgang van de auto-industrie veranderde de stad van welvarende metropool in een spookstad. BBC 2, 21.00-22.15u.

Motor city’s burning: Detroit from Motown to the Stooges. Over de zwarte Motownmuziek die in de vroege jaren zestig in Detroit ontstond. Tien jaar later was de witte punkrock van bands als The Stooges opgekomen. Interviews met o.a. Iggy Pop en Alice Cooper. BBC 2, 23.40-00.40u.

amusement

Science of the movies: Bumblebee Rises! Serie waarin filmtechniek wordt gedemonstreerd. Special effects-deskundigen maken een zes meter grote replica van Transformers. Discovery, 19.05-20.05u.

De Troon. Tweede aflevering van zesdelig kostuumdrama van regisseur Erik de Bruyn over de levens van de eerste drie koningen van Nederland. Met Yorick van Wageningen, Dragan Bakema en Marcel Musters respectievelijk als de koningen Willem I, II en III. Ook met Catherine ten Bruggencate, Loes Haverkort, Beppie Melissen en Bracha van Doesburg. Ned.2, 20.15-21.10u.

Radio

ZaterdagMatinee – Live. Uit het Concertgebouw: het Radio Filharmonisch Orkest en het Nationaal Jeugdkoor o.l.v. Jaap van Zweden met werken van Ravel, Unsuk Chin en Tsjaikovsky. Met Wu Wei, sheng (Chinees mondorgel) en Measha Brueggergosman, sopraan.Radio 4, 14.15-17.00u.