Reddingsplan voor Grieken is bijna klaar

Europese regeringsleiders zijn ver gevorderd met een plan voor noodleningen aan Griekenland. Die leningen worden alleen verstrekt als blijkt dat Griekenland zijn schulden niet kan afbetalen. Dat bevestigen bronnen in Brussel.

Op 11 februari beloofden de regeringsleiders „Griekenland niet te laten vallen”. Nu het land onder EU-toezicht fors bezuinigt om het begrotingstekort te reduceren, worden onder Duitse regie twee scenario’s besproken. Het gaat om leningen die volgens Europese verdragen niet expliciet verboden zijn. Ministers van Financiën van eurolanden zouden maandagavond onderhandelingen moeten afronden.

Het eerste scenario betreft bilaterale leningen van eurolanden aan Griekenland. De Europese Commissie zou dit coördineren, zodat niet elk land andere voorwaarden stelt. Volgens een document dat donderdag onder eurocommissarissen circuleerde, is dit bilaterale scenario snel te realiseren. Bedragen worden niet vermeld. Duitsland en Frankrijk zouden het voortouw nemen, andere landen dragen naar rato bij.

In het tweede scenario leent de Europese Commissie op de financiële markten tegen gunstige voorwaarden geld voor Griekenland. Zo hoeven eurolanden niets te betalen. Duitsland en Nederland prefereren deze optie om politieke redenen. De Commissie vertegenwoordigt echter alle 27 EU-lidstaten. Alle landen moeten garant staan. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden, die geen euro hebben, hebben bezwaren. Zij willen dat Griekenland naar het IMF gaat.

Bondskanselier Merkel heeft beide scenario’s afgelopen dagen tijdens bezoeken aan Parijs, Den Haag en Luxemburg ter sprake gebracht. Parijs is vóór. Naar verluidt was premier Balkenende donderdag „om politieke redenen terughoudend”. Hij zou Athene onredelijke voorwaarden willen stellen. Den Haag hield gisteravond vast aan de formele lijn dat Griekenland zijn eigen problemen moet oplossen. Merkel denkt dat het bestaan van een reddingsplan een belangrijk signaal is aan financiële markten, zodat het werkelijk afsluiten van de leningen niet meer nodig is. Griekenland moet in april en mei leningen afbetalen. Beleggers blijven sceptisch. Diplomaten zeggen dat rentes op Griekse staatsobligaties hoog blijven, omdat beleggers de daadkracht van de eurozone testen.

    • Caroline de Gruyter