Rare spelletjes in strenge 'Dogtooth'

Scene uit de film Dogtooth (2010) Foto: Filmfreak

Film Dogtooth (Kynodontas). Regie: Yorgos Lanthimos. Met: Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia, Anna Kalaitzidou. In: 3 bioscopen. ****

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos haalt een gemeen psychologisch spelletje uit met de hoofdpersonen in zijn trefzekere tweede speelfilm Dogtooth. Of eigenlijk zijn het de ouders van de drie naamloze jongvolwassenen die hij portretteert, want zij hebben immers bedacht dat hun kinderen het veilig ommuurde huis waarin zij zijn opgegroeid niet mogen verlaten.

Het is de vraag of de kinderen ooit aan hun glorieuze gevangenschap ontsnappen. Het ontbreekt hen aan niets, althans aan bijna niets. Zelfs een vrouw voor de oudste zoon om seksuele ervaring mee op te doen wordt door de vader op gezette tijden mee naar huis genomen. Maar door dat vreemde element in hun reageerbuisje ontdekken de kinderen dat er wel meer ontbreekt: niet alle woorden blijken te beteken wat zij denken dat ze betekenen, er is een heerlijke nieuwe wereld van films en muziek te ontdekken.

Het is onmogelijk om bij Dogtooth niet te denken aan de Griekse moderne geschiedenis, met z’n kolonelsregime van 1967 tot 1973, z’n traditie van filosofen die nadachten over vrijheid en ideale samenlevingsvormen, over natuur versus cultuur en manieren om de essentie van het menselijke bestaan te achterhalen.

Regisseur Lanthimos brengt zijn kleine filmfilosofische experimenten streng en rigide in beeld, met extreme, desoriënterende kaders, absurdistische dialogen en situaties die sterk aan de morele ontregeling van Hanekes Funny Games herinneren.

    • Dana Linssen