Rapport: Rotterdam hardleers bij aanleg van garage

De gemeente Rotterdam heeft weinig tot niets geleerd van de raadsenquête naar de kostenoverschrijdingen bij de aanleg van de Museumparkgarage. Bovendien zijn de risico’s van de zogenoemde ‘Blunderput’ ernstig onderschat.

Dat blijkt uit het gisteren verschenen vervolgonderzoek dat het onafhankelijke bureau Policy Research Corporation heeft opgesteld in opdracht van de raad. Door een opeenstapeling van fouten zijn de kosten van de ondergrondse parkeergarage fors opgelopen: van 48,2 naar 103,4 miljoen euro. In november bleek opnieuw een aanvullend krediet nodig; 5 miljoen euro wegens aanpassingen aan de bouwconstructie.

Vooral de ambtelijke informatievoorziening vanaf de werkvloer heeft ernstig te wensen overgelaten. Van de twee jaar geleden ingezette ‘cultuurverandering’ is weinig terechtgekomen, stellen de onderzoekers: „Het kritisch vermogen en transparantie zijn [..] wederom tekortgeschoten.”

Raadslid Leo de Kleijn (SP) maakte drie jaar geleden deel uit van de raadsenquêtecommissie, de eerste uit de Rotterdamse geschiedenis. Hij voelt zich bedrogen. „Iedereen is op dezelfde voet doorgegaan en dit college heeft het allemaal lekker laten begaan.” Eerder al was duidelijk dat de raad onjuist en onvolledig is geïnformeerd.

De Kleijn diende in december een motie van wantrouwen in tegen wethouder Hans Vervat (economie en verkeer, PvdA), maar die kreeg alleen steun van Leefbaar Rotterdam. Een raadsmeerderheid berispte het voltallige college wel, met een motie van afkeuring.

Ondanks de scherpe kritiek kijkt Vervat met vertrouwen uit naar het debat van dinsdag, wanneer hij zich in de raad moet verantwoorden. Maandag komt het college met een officieel standpunt. Vervat: „Het enige wat mij te verwijten valt, is dat ik niet zelf ben aangeschoven bij de bouwvergaderingen.”

    • Mark Hoogstad