PvdA: geen taboe op CDA

Kandidaat-lijsttrekker Job Cohen van de PvdA ziet mogelijkheden om na de verkiezingen op 9 juni weer met het CDA een coalitie te vormen. Hij wil met alle partijen samenwerken die streven „naar een fatsoenlijke samenleving”. „Ik geloof niet dat het CDA daar tegen is.”

De burgemeester van Amsterdam zei dit gisteren tijdens een persconferentie waar hij bekendmaakte „met grote overtuiging” lijsttrekker van de PvdA te willen worden. Eerder die dag had PvdA-leider Wouter Bos vriend en vijand verrast door aan te kondigen dat hij vertrekt uit de politiek, omdat hij meer tijd wil voor zijn gezin.

Met Bos leek een hernieuwde samenwerking met het CDA haast onmogelijk, ook omdat de chemie tussen hem en Balkenende was verdwenen. Volgens een peiling van Maurice de Hond is Job Cohen bij 52 procent van de Nederlanders favoriet voor het premierschap. Jan Peter Balkenende en Geert Wilders krijgen steun van 17 respectievelijk 15 procent.

Cohen zei gisteren dat hij al een paar weken wist dat Bos overwoog te stoppen als leider van de PvdA. In die periode vroeg Bos hem om zijn opvolger te worden. Cohen treedt met onmiddellijke ingang af als burgemeester. Het burgemeesterschap noemde Cohen de mooiste functie die hij ooit heeft gehad. „De afgelopen jaren ben ik Amsterdammer geworden en dat zal ik mijn hele leven blijven.” Wethouder Asscher vervangt hem tijdelijk. Als kandidaten om Cohen op te volgen, worden de ex-ministers Van der Laan en Ter Horst genoemd.

Na zijn mededeling hield Cohen een toespraak die veel leek op een campagnespeech. „De PvdA heeft altijd gevochten tegen tweedeling van de samenleving. Het is een teken van beschaving om mensen met andere opvattingen te respecteren, zolang ze binnen de grenzen van onze rechtsstaat blijven”, zei hij. Cohen wilde niet reageren op PVV-leider Wilders die hem „een theedrinkende multicultiknuffelaar” noemde.