Poetsen en snoeien

Maart zorgt voor de eerste grote uitdagingen om huis en tuin aan te pakken. Het licht is ineens anders. Binnen wacht de Grote Schoonmaak, maar hoeveel mensen doen daar nog aan? Immers: die begon altijd als de kolen- en houtkachels waren ‘uitgehaald’, dus wanneer er niet meer gestookt hoefde te worden. Met gasgestookte centrale verwarmingsketels voelt het seizoensritme in huis anders aan.

Maar de onverbiddelijke zon wijst in de richting van poetsen. In Marken en andere dorpen waar veel houten huizen staan, zijn de bewoners bezig de buitenwanden af te spuiten, te lappen en te zemen. Tot behoud van het hout doen zij dat enkele malen per jaar. Schoonhouden – ook van kozijnen – betekent een verfbeurt minder, dus kostenbesparing.

Buiten werken lokt natuurlijk meer dan binnen. Het terras met de hogedrukspuit aanpakken. De tuin kan dit kalenderjaar zijn tweede grote beurt krijgen. De bomen zijn immers al gesnoeid in het diepst van de winter. Nu begint het grove knipwerk aan alle vaste planten, weg met de verdorde stengels. Dat werk vervolgens nalopen met een nagelschaar en een harkje: de grond losmaken, dunne laag compost eroverheen. Maar, zo waarschuwen de liefhebbers: wacht met hortensia, lavatera en buddleia tot na de vorst.

Het meest feestelijke onderhoud behoeven de neusjes van de narcissen die ineens boven de grond uitsteken. Klein beetje mestkorrels, dat vinden ze lekker.