Oma was zwanger

Foetus van een ree FOTO: Natuurhistorisch Museum Rotterdam Natuurmuseum Rotterdam

De verrassing van de openbare secties tijdens de afgelopen Museumnacht in Rotterdam kwam op het moment dat de baarmoeder van het ree (Capreolus capreolus) werd opengeknipt en er twee foetussen tevoorschijn kwamen. Krap vijf centimeter, bleekroze van kleur, compleet met kopje en vier pootjes. Ogen, oren en ribbetjes schemerden door de nog vliesdunne huid. De moeder was een week eerder dood gevonden en ik had haar direct opgehaald. Een landzoogdier op de snijtafel zou een mooie afwisseling vormen na het ontleden van een bruinvis en het prepareren van een huismus.

Via een videoverbinding werd het werk van onze huispreparateur live op drie grote schermen in en buiten het museum getoond. Hij wees met zijn scalpelmesje op het aftandse gebit van de reegeit: de kiezen waren tot op het tandvlees afgesleten. Niettemin was oma zwanger van een tweeling. Het ree vertoont daarbij een unieke, verlengde draagtijd. Na de bevruchting in augustus groeien de embryo’s de eerste vijf maanden nauwelijks. Daarna nestelen ze zich pas in de baarmoederwand, om vijf maanden later voldragen ter wereld te komen in een voedselrijk seizoen. Deze tweeling redde het niet, helaas.

    • Kees Moeliker