Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Monks liefde voor de belle peinture

William Monk: ‘Pepperland’ (2010), olie op doek, 220 x 260 cm.
William Monk: ‘Pepperland’ (2010), olie op doek, 220 x 260 cm.

Hij is geïnspireerd door het werk van de neo-impressionisten, Seurat en Vuillard. Hij houdt van beelden die zo onopvallend en saai zijn dat iedereen ze over ’t hoofd ziet. Hij schildert, maar experimenteert ook met papier-maché. Hij verliest zich graag in abstractie, maar zonder de figuratie uit het oog te verliezen. De laatste tijd is William Monk vooral bezig met de Eerste Wereldoorlog: de uitvinding van de camouflage-technieken (die Picasso op zijn conto wilde schrijven), de geestdrift die voor de oorlog heerste onder kunstenaars.

De Britse kunstenaar William Monk (1977) vertaalt die waaier aan indrukken en inspiratiebronnen in abstracte, lyrische schilderijen en aquarellen. Met stippels, dotten verf, golfjes, blokjes, rechthoeken, sterren, diagonalen en horizontale lijnen – vaak in een zinderend palet gegoten –, trekt hij een wereld op die herkenning oproept, maar toch vol mysteries zit. Als je de nog naar natte verf geurende schilderijen en aquarellen bekijkt die Monk zojuist vanuit zijn atelier in Parijs heeft overgebracht naar galerie Grimm in Amsterdam, is het alsof je vanaf grote hoogte naar een verlichte stad in de nacht beneden staart (in Harlequin). Alsof je ogen verdrinken in een borrelend gifgroen moeras (in Jungle). Alsof je in de opengesperde donkere muil staart van een beest als Moby Dick, maar dan met een onderkaak die doet denken aan een lieflijk bosje jonge paddenstoeltjes.

William Monk studeerde twee jaar aan De Ateliers in Amsterdam. Daar leerde hij, zoals hij een dag voor de opening van zijn tentoonstelling bij Grimm vertelt, vooral conceptueel denken. De schilderijen die hij vóór zijn tijd op De Ateliers (‘het klooster’) maakte, liet hij liggen, alles moest anders, zeiden zijn docenten. Hij begon te tekenen. Figuratief. Bedacht. Pas na De Ateliers keerde hij weer terug naar zijn grote liefde: de belle peinture. Hij won er in 2005 de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst mee. Zijn schilderijen gaan sindsdien als warme broodjes, zijn vorige solo bij Grimm verkocht totaal uit. Wie zijn huidige solotentoonstelling gaat bekijken, begrijpt waarom.

Lucette ter Borg

William Monk: Winter Circus. Opening vandaag 17u, t/m 1 mei. Grimm Fine Art, Keizersgracht 82, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.