Misbruik Don Rua al in 1967 bekend

Het seksueel misbruik van leerlingen door paters salesianen in internaat Don Rua in ’s-Heerenberg was intern al in 1967 bekend. Een onderzoek van het bestuur van de orde leidde dat jaar tot het vertrek van een pater die zeker vijf jongens had misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant en de Wereldomroep.

Het onderzoek werd uitgevoerd door toenmalig provinciaal overste Quintus Muth, de hoogste bestuurder van de salesianen. Secretaris van Muth was destijds Ad van Luyn, nu bisschop van Rotterdam. Van Luyn is voorzitter van de bisschoppenconferentie die deze week opdracht gaf tot een onderzoek naar het misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken. Van Luyn zegt dat hij „niet wist van het bestaan van het onderzoek”. Eerder verklaarde de huidig provinciaal overste Herman Spronck niets te weten van misbruik binnen zijn orde.

Het misbruik in ’s-Heerenberg werd twee weken geleden onthuld. Twee salesianen hebben de praktijken toegegeven. Inmiddels melden zich meer en meer slachtoffers van misbruik op internaten en seminaries. Het kerkelijke klachtenbureau Hulp en Recht telde gisteren 450 meldingen.

Deze krant ontving de afgelopen twee weken van 128 oud-leerlingen gedetailleerde informatie. Daarin worden 137 paters, broeders en nonnen beschuldigd van seksueel of fysiek geweld. Zij waren, of zijn, lid van 32 ordes of congregaties. Zij werkten voornamelijk in internaten en seminaries, verspreid over 57 gemeenten. Een tiental beschuldigde paters en broeders was actief in een parochie of in het jeugdwerk. Uit de inventarisatie blijkt dat het misbruik vooral plaatsvond in de jaren vijftig en zestig, en stelselmatig in de doofpot verdween.

Misbruik: pagina 6

    • Joep Dohmen