Ministers somber over zwaarte beroep

Diverse demissionaire ministers hebben gistermiddag de zwaarte van hun vak benadrukt. Na afloop van de ministerraad zeiden enkele bewindslieden dat hun werk ten koste gaat van hun gezinsleven. Premier Balkenende noemde het vak van politicus „buitengewoon zwaar en veeleisend”.

De bewindslieden reageerden op het vertrek uit de politiek van twee vooraanstaande politici – PvdA-leider Bos en minister Eurlings (Verkeer, CDA). Bos (46) kondigde gisteren zijn afscheid aan, een dag eerder deed de 36-jarige Eurlings dat. Beide politici lieten weten meer aandacht te willen besteden aan hun privéleven. Bos heeft drie jonge kinderen, Eurlings suggereerde dat hij een gezin wil stichten.

Balkenende: „Dat in één week twee politici om privéredenen opstappen, is een teken. Er zit grote spanning tussen de privésituatie en het intensieve werk in Den Haag.” Volgens de premier bestaat het leven van een politicus en het gezin daarachter uit „opofferen, opofferen, opofferen”. „Je bent heel vaak van huis, je hebt vaak nachtelijke debatten en je weekenden worden verstoord door allerlei dingen die spelen.”

Ook andere bewindslieden maken zich zorgen, lieten ze gisteren weten. Minister De Jager (Financiën, CDA): „Het aftreden van Eurlings en Bos zegt iets over zwaarte van het politieke vak van tegenwoordig.”

ChristenUnie-leider en minister Rouvoet (Onderwijs, Jeugd en Gezin): „De druk, ook de mediadruk, op het gezinsleven groeit. Dat is een van de minder gezonde aspecten van het politieke metier. Dit is een hondenbaan, maar wel een mooie hondenbaan.”

Volgens zijn collega en partijgenoot Van Middelkoop (Defensie) „moeten we ons maar eens achter de oren krabben”. Het ministerschap is „een slijtageslag”, zei Van Middelkoop. „Is het normaal dat iemand in de kracht van zijn leven af moet haken? Als dit zo doorgaat, houd je straks een seniorenkabinet over. Dat haalt de vitaliteit weg uit de Nederlandse politiek.”

Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) stelde dat ministers onder voortdurende druk staan. „De baan is niet geschikt voor mensen met een gezin.” Alleen jonge vrijgezellen in het kabinet is ook niet de bedoeling, aldus Donner. „Voor deze functie heb je ook een zekere mate van ervaring nodig.”