Leve de koolzaadboer

wat Brassica koolzaadolie prijs Classic 6,95, Culinair 7,15, Rotisserie 7,25 waar kijk voor verkoopadressen op www.brassicaolie.nl cijfer 9

Sinds kort is er een olie op de markt die alles in zich heeft om een succes te worden: koolzaadolie van Nederlandse bodem. Koolzaadvereniging Colzaco, waarin 120 boeren zijn vertegenwoordigd, won er alvast de Horecava Innovation Award 2010 mee. Koolzaadolie heeft van nature een aangenaam romige, licht notige smaak en schijnt ook nog eens het laagste percentage verzadigde vetzuren te bevatten van alle plantaardige oliën. Dat wil zeggen, mits hij niet geraffineerd is (zoals de meeste buitenlandse koolzaadolie). De Nederlandse, ongeraffineerde olie is in drie variëteiten te koop onder de merknaam Brassica. Brassica Classic is een allrounder, geschikt voor salades, koken en bakken (voor mensen met overvolle keukenkastjes dus). Brassica Rotisserie heeft de minst uitgesproken smaak en is speciaal bedoeld voor grillen, bakken en braden. Brassica Culinair is de romigste. Hij wordt aanbevolen voor (roer)bakken en braden, maar juist vanwege die botersmaak maakte ik er laatst een mayonaise van. Een handvol Hollandse garnaaltjes erdoor, een snuf versgemalen peper en oh, wat was ik die 120 boeren dankbaar. JV