Kort nieuws Economie

Mogelijk trucs in boekhouding Lehman Brothers

Door onze financiële redactie

New York, 13 maart. Zakenbank Lehman Brothers heeft voor het faillissement in september 2008 tijdelijk voor 50 miljard dollar aan beleggingen van haar balans gehaald. Daardoor leek de bank voor de buitenwereld solvabeler dan ze in werkelijkheid was. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat curator Anton Valukas gisteren heeft gepubliceerd. Hij zegt daarin dat er claims ingediend kunnen worden tegen voormalig topman Dick Fuld en een aantal andere hoge managers omdat ze hun taak niet goed uitgeoefend hebben. Hij houdt ze niet verantwoordelijk voor de ineenstorting van de bank. Ook claims tegen accountant Ernst & Young zijn volgens hem mogelijk wegens plichtsverzaking.

Vodafone stopt met navigatiedienst

Londen, 13 maart. Het Britse telecomconcern Vodafone stopt met zijn dienstverlening op het gebied van navigatie. Het bedrijf liet gisteren weten niet te kunnen opboksen tegen gratis diensten die Google en Nokia zijn begonnen. (ANP)

Vattenfall verkoopt hoogspanningsnet

Berlijn, 13 maart. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft in Duitsland zijn hoogspanningsnet verkocht. Kopers zijn de Belgische netwerkbeheerder Elia en de Oostenrijkse investeringsmaatschappij IFM. Zij betalen 810 miljoen euro, zo is gisteren bekendgemaakt. Vattenfall liet ook weten dat Oystein Loseth vanaf 12 april de leiding krijgt. Loseth was eerder topman van Nuon. De 45-jarige Huib Morelisse volgt Loseth op 1 juli bij Nuon op. (ANP)

Langdurige staking van vuilnismannen

Den Haag, 13 maart. Gemeenten krijgen volgende maand te maken met langdurige stakingen van vuilnismannen en parkeercontroleurs. Onder meer Amsterdam zal daardoor worden getroffen, zei bestuurder Ruud Kuin van vakbond Abvakabo FNV gisteren. De bonden eisen in cao-onderhandelingen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris en de salarissen wil bevriezen. (ANP)