Kort nieuws Buitenland

Rusland sluit met India akkoord over levering reactoren

NEW DELHI, 13 maart. Rusland gaat ten minste zestien reactoren voor kerncentrales bouwen in India. Zes daarvan worden tussen 2012 en 2017 geleverd. Dat heeft het hoofd van het Russische Atoomagentschap, Sergei Kiriyenko, gisteren meegedeeld op het moment dat de Russische premier Poetin een bezoek aan India bracht. Rusland is op de Indiase nucleaire markt in een concurrentieslag gewikkeld met Franse en Amerikaanse bedrijven. India, na Japan en China de derde economie van Azië, heeft een groeiende energiebehoefte als gevolg van sterke economische expansie. In 2005 kwam na een akkoord met de VS een einde aan het Indiase isolement op het gebied van het gebruik van kernenergie. Dat isolement was ontstaan na een Indiase kernproef in 1974. (Reuters)

Burgemeester: verlaat Mogadishu

Mogadishu, 13 maart. De burgemeester van de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft de inwoners gisteren opgeroepen de stad te ontvluchten wegens een langverwacht offensief van regeringssoldaten tegen radicaal-islamitische opstandelingen. Mogadishu was de afgelopen dagen al het toneel van de hevigste gevechten in bijna een jaar tijd. Meer dan vijftig mensen werden daarbij gedood. Regeringssoldaten plannen samen met militairen van de Afrikaanse vredesmissie AMISOM een grootscheepse aanval op posities van de opstandelingen. Burgers komen in Mogadishu vaak in de vuurlinies terecht. Na twee decennia van geweld is de helft van de oorspronkelijke inwoners de stad al ontvlucht. (AP, BBC)

Japan pakt activist Sea Shepherd op

TOKIO, 13 maart. De Japanse kustwacht heeft gisteren een activist opgepakt van milieuorganisatie Sea Shepherd, die de walvisvangst bestrijdt. De Nieuw-Zeelander Pete Bethune werd bij aankomst in Japan aangehouden, nadat hij was teruggekeerd van een reis naar Antarctica. Hij wordt ervan beschuldigd illegaal op een Japanse walvisvaarder gesprongen te zijn in een poging de kapitein aan te houden die in januari in het Zuidpoolgebied een schip van Sea Shepherd had geramd. Na de aanvaring zonk het futuristische schip van de milieugroep waarvan Bethune kapitein was. Australië verlangt van Japan dat het de jacht op walvissen uiterlijk in november staakt. Japan zegt dat de walvisvangst een wetenschappelijk doel dient. (AP)

Marokko wijst hulpwerkers uit

Rabat, 13 maart. De Amerikaanse ambassadeur in Marokko heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over de uitzetting van een aantal buitenlanders, onder wie Amerikanen, die zouden hebben geprobeerd Marokkanen te bekeren tot het christendom. Dat is wettelijk verboden. Het gaat om zestien hulpwerkers van een groep die het Dorp van Hoop heet, die een tehuis biedt aan wezen en kinderen die door hun ouders zijn verstoten. De kritiek van de ambassadeur kwam uitgerekend op de dag dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Marokko prees voor recente stappen die zouden hebben geleid tot een verbetering van de mensenrechten, de rechten van vrouwen en de democratie. (AP)

Homohuwelijken gesloten in Mexico

Mexico-Stad, 13 maart. In Mexico-Stad zijn gisteren voor het eerst huwelijken gesloten tussen mensen van hetzelfde geslacht. Door een nieuwe wet hebben Mexicaanse homo’s het recht om te trouwen en kinderen te adopteren. Voorlopig is dat alleen mogelijk voor inwoners van de hoofdstad. Maar overheden in andere delen van het land zijn verplicht elders gesloten huwelijken te erkennen. (AP)