Kort nieuws Binnenland

Drie gevangenissen voor jeugd tijdelijk buiten gebruik

Den Haag, 13 maart. Drie jeugdgevangenissen gaan tijdelijk dicht. De criminaliteit onder jongeren is de laatste jaren sterk afgenomen. Bovendien worden jongeren die jeugdzorg nodig hebben sinds het begin van dit jaar niet meer geplaatst in jeugdgevangenissen. Daarom verdwijnen voorlopig driehonderd van de ruim 1.200 plaatsen in de inrichtingen. Dat heeft demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Voor de medewerkers van de drie betrokken jeugdgevangenissen, in totaal ongeveer 620 arbeidsplaatsen, wordt bekeken of ze op een andere plek aan de slag kunnen. (ANP)

1.000 vervuilende auto’s uit A’dam

Amsterdam, 13 maart. De stad Amsterdam is duizend oude en vervuilende auto’s kwijt. Sinds 1 oktober vorig jaar hebben duizend autobezitters gebruikgemaakt van de Amsterdamse sloopregeling, maakte de gemeente gisteren bekend. Amsterdammers krijgen bovenop de nationale slooppremie een extra bedrag van de gemeente. Wie zijn oude personen- of bestelauto laat slopen en daarvoor een schonere wagen terugkoopt, krijgt in totaal een slooppremie vanaf 1.250 euro. De premie kan oplopen tot maximaal 2.750 euro. (ANP)

Vliegveld Eelde beperkt vluchten

Eelde, 13 maart. Groningen Airport Eelde beperkt tot 1 april het aantal vluchten van en naar de luchthaven. Dat maakte het vliegveld gisteren bekend. Het aantal vluchten moet verminderen omdat de luchthaven tegen de limiet van de geluidsoverlast aan zit. Bij het beperken van het aantal vluchten gaat het vooral om het aantal lesvluchten. De vliegscholen nemen ongeveer 80 procent van de 65.000 vluchten die vertrekken of landen vanaf Groningen Airport Eelde voor hun rekening. (ANP)

Hells Angels dagen Amsterdam

Amsterdam, 13 maart. De Amsterdamse Hells Angels spannen een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam. De aanleiding is de eis van de gemeente aan de motorclub om het hoofdkwartier in Amsterdam-Oost binnen acht weken af te breken. (ANP)

Uitvaart Hans van Mierlo donderdag

Amsterdam, 13 maart. De uitvaart van de overleden D66-coryfee Hans van Mierlo heeft donderdag plaats. Hij zal in besloten kring worden begraven. Dat zei D66-leider Pechtold gisteravond in het tv-programma Pauw&Witteman. (ANP)