IJsbeerliefje uit de koelwagen

Naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is deze maand in allerijl een vruchtbare ijsberin gebracht. De hoop is dat Olinka bezwangerd wordt door Eric.

In de stad staan de twee grootste politieke partijen elkaar naar het leven. Hoewel Leefbaar Rotterdam best een verstandshuwelijk zou willen sluiten. Maar de PvdA wijst elke toenadering categorisch van de hand.

Maakt dat Rotterdam tot een liefdeloze stad? Geenszins. Wie langs de boorden van de Nieuwe Maas zoekt naar warmte en tederheid, moet dezer dagen een bezoek brengen aan diergaarde Blijdorp. Daar voeren twee ijsberen sinds afgelopen dinsdag een paringsritueel op, dat, zo is de vurige wens van de dierentuindirectie, uiteindelijk nakomelingen moet opleveren. Hoe meer, hoe beter.

Maar of dat gaat lukken met Eric (15) en Olinka (18)? Blijdorp-woordvoerder Lex Noordermeer is er wel gerust op: „Ze hebben samen al meer jongen verwekt, dus we hebben goede hoop.” Toch is er ook een beetje haast bij. Maart is immers dé paringsmaand van ijsberen, zegt hij. Daarna gaan de van nature solitaire beesten weer hun eigen weg. Vandaar ook de bliksemtransfer van Olinka, die begin deze maand halsoverkop overkwam vanuit de dierentuin in Wenen.

Als de voortekenen niet bedriegen wacht Rotterdam aan het einde van het jaar een mooi kerstcadeau. „Komende week pas worden ze herenigd, maar vanuit hun nu nog gescheiden verblijven zijn ze overduidelijk in elkaar geïnteresseerd”, zegt Noordermeer. Eén ding weet de directie zeker: aan Eric zal het niet liggen. Hij staat binnen het Europese ijsberenfokprogramma bekend als ‘een goede dekman’.

Maar de ontluikende liefde tussen Eric en Olinka heeft ook een keerzijde: het overhaaste vertrek van Tania. Ruim 800.000 keer werd er de afgelopen maanden via de webcam in haar aardedonkere kraamhol gegluurd, in de hoop dat Tania (20) zwanger zou zijn. Het mocht niet zo zijn. Toen de in Blijdorp geboren ijsberin ruim een maand geleden uit haar winterslaap ontwaakte, bleek ze niet zwanger.

Amper was ze bijgekomen uit haar lange slaap of de – zo goed als zeker – onvruchtbare vrouwtjesbeer werd op transport gezet naar Olinka’s thuisbasis Wenen. Een uitruil per koelwagen. Tania’s vertrek sluit overigens naadloos aan op de politieke afrekencultuur in de stad. Wie niet voldoet in Rotterdam, moet zijn biezen pakken. Dat lot was korpschef Aad Meijboom vorige maand beschoren, en eerder drong Leefbaar Rotterdam – tevergeefs – aan op het vertrek van onder anderen de lokale ombudsman en de burgemeester, Ahmed Aboutaleb.

Maar in het geval van Tania had Blijdorp geen keuze, stelt de directie. Net als in het wild is ook de ijsbeer in gevangenschap min of meer bedreigd. Afgelopen jaar werden weliswaar vier ijsbeertjes geboren in Europa, maar zij stierven een voor een binnen enkele weken. Gevolg: steeds minder pooldieren om mee te fokken en om het voortbestaan van de soort te waarborgen.

Rotterdam biedt het Europese fokprogramma weer enige hoop. Vooral dankzij de viriele Eric. Blijdorp won de concurrentieslag om Olinka verder doordat vorig jaar een nieuw ijsberenverblijf werd geopend. Komende week gaan de schuiven open in Blijdorp en zal blijken of de twee ‘oude vlammen’ elkaar opnieuw toegenegen zijn.

    • Mark Hoogstad