Foute priester in Ratzingers bisdom

Het aartsbisdom München heeft in 1980 een priester in dienst genomen die verdacht werd van seksueel misbruik van jongens. Dat gebeurde in de tijd dat Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, aartsbisschop was in München.

Het bisdom benadrukt dat Ratzinger niet betrokken was bij de aanstelling van de man tot kapelaan. De toenmalige vicaris-generaal, die verantwoordelijk was voor priesteraanstellingen, heeft gisteren de „volledige verantwoordelijkheid” op zich genomen.

De priester was juist naar München gestuurd voor therapie, nadat hij zich in Essen had vergrepen aan een 11-jarige jongen. Al snel na zijn aankomst mocht hij weer pastoraal werk doen.

Het nieuws werd naar buiten gebracht uitgerekend op de dag dat aartsbisschop Robert Zollitsch, de hoogste vertegenwoordiger in Duitsland van de Katholieke Kerk, op een privé-audiëntie was bij de paus om te praten over recente gevallen van seksueel misbruik door Duits geestelijken.

Zollitsch bood de Duitse slachtoffers van het seksueel misbruik binnen de kerk gisteren excuus aan. Hij zei dat de paus hem had aangemoedigd om harde maatregelen te nemen om misbruik te voorkomen. De vicevoorzitter van de Duitse Bondsdag, Wolfgang Thierse, riep de paus gisteren op om zelf excuus aan te bieden namens de kerk. (AP, Reuters, AFP)