FC Twente verder voor op titelconcurrenten

FC Twente 3 ADO Den Haag 1

Ruststand 1-1. 1. Verhoek 0-1, 33. Ruiz 1-1 (pen), 56. Ruiz 2-1, 69. Perez 3-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 23.000

Closing the gap is de werktitel van het nieuwste beleidsplan van FC Twente. Joop Munsterman, voorzitter van de club uit Enschede, hoopt met het meerjarenplan een vaste plek in de Nederlandse top te verkrijgen. De voetballers van FC Twente lopen voorlopig vooruit op het beleidsplan. De ploeg van trainer Steve McClaren won gisteren in de eigen Veste van ADO Den Haag en is koploper met vijf punten voorsprong op PSV en negen punten op Ajax. De concurrenten uit Eindhoven en Amsterdam treffen elkaar morgen in de Arena.

De wedstrijd in de Veste begon wonderlijk met een bliksemsnel doelpunt voor ADO Den Haag. Een hoge bal meteen na de aftrap bleek verdedigers Peter Wisgerhof en Ronnie Stam te machtig. Aanvaller Wesley Verhoek was wel alert en passeerde doelman Sander Boschker na tien seconden speeltijd, even snel als Harry van der Laan tien jaar geleden was voor de club uit Den Haag tegen MVV. Slechts vier keer in de geschiedenis werd een sneller doelpunt gemaakt in de eredivisie.

FC Twente was even in de war, verdiende met gehaast aanvallen wel vijf corners in het eerste half uur, maar verslikte zich regelmatig in de opbouw. De bal verdween bij passes over vijf meter over de zijlijn, spelers liepen elkaar voor de voeten en Verhoek kwam bijna een tweede keer alleen voor Boschker na een ondoordachte terugspeelbal van Wout Brama.

Het verzet van ADO Den Haag, dat zich na het doelpunt beperkte tot verdedigen, hield een half uur stand. Daarna voelde Pascal Bosschaart zich genoodzaakt Kenneth Perez te haken in het strafschopgebied. Bryan Ruiz benutte de toegekende strafschop met een stiftbal.

De nummer zestien van de eredivisie haalde ongeschonden de rust, maar tien minuten in de tweede helft herstelde FC Twente de verhoudingen. Ruiz ontsnapte na een pass van Luuk de Jong aan buitenspel, omzeilde handig de voor de geblesseerde Robert Zwinkels ingevallen doelman Barry Diteweg en scoorde. Het was het negentiende competitiedoelpunt van de behendige international uit Costa Rica.

Met twintig minuten te spelen zette Perez de thuisploeg op een veilige marge, met een doelpunt waar vooral Diteweg schuld aan had. De middenvelder Perez wilde voorzetten, maar leverde door ingrijpen van Kai van Hese een boogbal af. Diteweg kon de bal na een lange vlucht tot vlak bij de lat niet meer keren, tot hilariteit van de Twentesupporters, die opgetogen de Veste verlieten.

Zij willen meer nu de officiële doelstelling van dit seizoen, een startbewijs voor een van de Europese clubtoernooien, al is behaald. Voorzitter Munsterman sprak zich onlangs zelfs kritisch uit over supporters die het zichtbaar ouder wordende clubicoon Blaise N’Kufo hadden uitgefloten bij een minder optreden. In de Veste hing gisteren een spandoek met de tekst: ‘We staan weer op die 1e plek, dus schreeuw je schor en maak ze gek!’

Aanvaller De Jong, broer van Ajaxmiddenvelder Siem de Jong, stelde dat FC Twente niet in paniek was gebracht door het snelle tegendoelpunt. „We hadden eigenlijk de hele wedstrijd het overwicht, maakten nog voor rust de gelijkmaker en kwamen in de tweede helft snel op voorsprong. Wel spelen we de laatste wedstrijden vooral dominant bij een achterstand of gelijkspel. Dat zou nog beter kunnen, maar zeker in deze fase gaat het om de drie punten.”

De oud-speler van De Graafschap, die dit seizoen een leerjaar doormaakt als stand-in van de nu geblesseerde spits Blaise N’Kufo, erkende na afloop al eens aan het landskampioenschap te hebben gedacht. „Natuurlijk maken we onderling wel eens dolletje in de spelersgroep. Als voetballer wil ik zo veel mogelijk winnen. Nu we Europees voetbal hebben gehaald, moeten we verder kijken dan onze doelstelling.” En lachend: „Nee, dat vindt mijn broer niet zo leuk. Siem wenste me voor de wedstrijd toe dat we zouden verliezen.”

Als De Jong mocht kiezen, zou de wedstrijd tussen Ajax en PSV van morgen in een gelijkspel eindigen. „Bij een overwinning van Ajax wordt de voorsprong op PSV wel groter, maar Ajax heeft een veel beter doelsaldo dan wij. Met een gelijkspel houden we ze allebei op meer dan drie punten afstand, dus dat zou het beste zijn.”

    • Michiel Dekker