Evert Kroon vrijgelaten

Vastgoedondernemer Evert Kroon en zijn financieel directeur zijn gisteren door justitie op vrije voeten gesteld. Dat heeft Kroon gisteravond in een persbericht zelf laten weten. Zij waren gearresteerd vanwege een belastingfraudezaak waarvoor ook interieurontwerper Jan des Bouvrie deze week een dag in de gevangenis heeft gezeten.

Kroon heeft elf dagen vastgezeten, nadat de Belastingdienst onderzoek had gedaan naar de financiële administratie van de Kroon Groep, een vastgoedonderneming die volgens zichzelf een onroerendgoedportefeuille heeft van ongeveer 450 miljoen euro.

De verhoren tijdens de hechtenis hebben volgens Kroon en zijn advocaat geen nieuwe feiten of inzichten opgeleverd, schrijven zij in het persbericht. Kroon noemt de detentie daarin „zwaar” en „een buitenproportionele actie van het Openbaar Ministerie met grote schadelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering van de Kroon Groep”. Hij zegt alle medewerking te hebben gegeven aan het onderzoek.

Kroon en zijn financieel directeur Arjen de G. werden op 2 maart aangehouden wegens ernstige verdenking van btw-fraude. Kroon zou ten onrechte privéverbouwingen aan zijn huis, vakantiehuis en motorjacht hebben laten betalen door zijn bedrijf. Daardoor lukte het hem om voor 1,5 miljoen euro btw terug te vorderen. Jan des Bouvrie gaf donderdag na zijn vrijlating aan dat hij één rekening van 80.000 euro verkeerd gefactureerd zou hebben.

Kroon vindt het nog te vroeg om aan te geven of hij een schadeclaim bij het OM en de Belastingdienst zal indienen.