Dr. Zeepaard ontzilt water

de proefjesfabriek

Voor Dr. Zeepaard is zout water geen probleem. Maar mensen moeten zoet water drinken. Hoe maak je zoet water van zout water? Dat doe je zo!

Wat heb je nodig? Een emmer, een glas, wat stenen, een plastic zak, zout, water, zon of de verwarming.

Wat moet je doen? - Giet een laagje water in de emmer en doe er een schep zout bij. In de zomer op het strand kun je ook gewoon een laagje zeewater in de emmer laten lopen.

- Leg een schone steen op de bodem van het lege glas (zodat het glas niet gaat drijven) en zet het in de emmer.

- Zet de emmer boven de verwarming of in de zon.

- Leg de plastic zak over de emmer. Zet hem opzij met stenen vast. Leg boven in het midden een steen, zodat er een kuil in de zak komt, precies boven het glas.

- Wacht nu een middag en misschien nog een nachtje af. Proef je wat er in het glas zit?

Hoe kan dat? Door de warmte verdampt het water in de emmer, maar zout verdampt niet. Waterdamp is dus zoet. En het stijgt op door de verwarming of de warme zon. Maar daar zit de plastic zak. Als er veel waterdamp op het plastic is beland, en vooral als wind of schaduw het plastic laten afkoelen, klit die waterdamp aan elkaar in druppels. En als die druppels groot en zwaar worden, rollen ze langs het plastic naar beneden, tot ze bij het laagste punt boven het glas komen. Daar loopt dan – drup, drup – het glas ‘vol’ met zoet water. MvdH

Meer op nrc.nl/kleinewetenschap