De boksschool

Het begin van een bokstraining bij De Voltreffer.

Vanaf het begin zijn touwtjespringen en boksen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij De Voltreffer begint elke bokstraining er mee, minuten lang. Na weken en weken van vlijtig oefenen wordt het (hopelijk) een automatisme, beloven de bokstrainers. Noodzakelijk is het springkoord daarbij niet, gemakzuchtig doen alsof levert een belachelijk tafereel op.

Denk niet dat het ritmisch springen en zwaaien geen zweetdruppels kost, het bescheiden touwtje met de twee handvatten scheidt onbarmhartig de dikkertjes en motoriek talentlozen van de geboren sportievelingen. De zestig leden tellende groep van zuchtende en op de houten vloer bonkende sporters produceert een geweldig kabaal en scheidt penetrante geuren en dampen af. Boksschoolhouder Ben Zwezerijnen was volgens eigen zeggen ooit wereldkampioen met een tijd van drie uur. Zonder een enkele pauze raakte hij drie kilo kwijt. Een weegschaal jokt nooit. Hij stopte omdat hij zich verveelde en er een eerste zweetdruppel op zijn voorhoofd was verschenen.

Vroeger werd er een geluidsband gedraaid met door de familie Zwezerijnen opgenomen muziek. Snellere nummers van Tony Orlando, Joe Dolan en Boudewijn de Groot met zijn opzwepende Land van Maas en Waal zorgden toen voor sfeer en ritme. Nu wordt er muziek mee van huis genomen en ter goedkeuring aan de bokstrainers overhandigd. House en ska en beat en een enkele Gerard Joling zijn nu de favorieten.

Dit is het tweede deel in een serie over een boksschool.

    • Freddy Rikken