Danny K.

Danny K Tekening Anje Jager Jager, Anje

Wie is de man van de week?

Danny ‘negenteen’ K. natuurlijk. Deze week zullen hij en zijn consorten voor de rechter komen.

Danny K? Moeten we die kennen?

Nee, u en ik niet. Allereerst hebben en hadden we geen 50.000 euro over, en bovendien, als we het hadden, hadden we het zeker niet gegeven aan Palm Invest, het beleggingsvehikel van Danny K. en Remco V. dat door de FIOD in 2008 is ontmanteld.

Wat deed Palm Invest dan?

Palm Invest fungeerde als een soort duitenvanger van Hamelen. Het bedrijf verkocht mooie praatjes op de tv bij Harry Mens, maakte brochures met mooie plaatjes en beloofde een hoge rente op de ingelegde centjes.

Wat voor mooie woorden?

Investeer in de bouw van een villa op een van de kunstmatige schiereilanden, in de vorm van een palmboom, voor de kust van Dubai. Wie nu investeert, is straks spekkoper, want iedereen wil daar een villa kopen.

En dat klopte niet?

Het heeft er alle schijn van dat het Danny en zijn vriendjes vooral ging om uw centjes. Er schijnt een villaatje met winst te zijn verkocht, maar het meeste geld ging op aan luxe speedboten, kapitale villa’s en dure auto’s.

Hoe kon het zo lang goed gaan?

Van de circa 350 beleggers kwam voldoende geld binnen om te voldoen aan de belofte van een hoog rendement. Zolang de beleggers hun rentepenningen kregen, was er voor hen geen vuiltje aan de lucht. Alleen Danny en zijn maten wisten dat er geen woningen werden gebouwd en dat aan het eind van de rit het geld van de beleggers op was.

Waarom ‘negenteen’?

Eén teen van Danny is afgeknipt. Hij was naar België gelokt: een rijke Joodse familie wilde zogenaamd geld beleggen. In werkelijkheid waren het verklede boeven die aasden op de miljoenen die nog zoek zijn.

Zijn er dan nog miljoenen zoek?

In dit soort zaken zijn altijd miljoenen zoek. Ook voor de rechter houden de verdachten vol dat zij niet weten waar het geld is. „Als u me vrij laat, edelachtbare, zal ik dat geld helpen zoeken”, zeggen ze dan.

Krijgen de gedupeerden niets?

Er komt een film over Palm Invest.

    • Hans Moll