Clinton: 'negatief signaal' in relatie VS-Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren ongewoon harde kritiek gegeven. Clinton noemde het Israëlische plan om 1.600 appartementen in Oost-Jeruzalem te gaan bouwen een „zeer negatief signaal” voor het vredesproces met de Palestijnen en voor de betrekkingen met de Verenigde Staten.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft Clinton gisteren gebeld naar Netanyahu om haar „frustratie” over het besluit te uiten. Clinton wil dat de Israëlische regering „niet alleen met woorden”, maar met „duidelijke daden” aantoont dat ze zich wil inspannen voor de relatie met de VS en het vredesproces.

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag bekend toestemming te hebben gegeven voor de bouw van 1.600 appartementen in het in 1967 geannexeerde Arabische deel van Jeruzalem. Het besluit viel slecht bij de VS, omdat die de Palestijnen net met veel druk tot indirecte onderhandelingen met Israël hadden bewogen.

Extra pijnlijk was dat de aankondiging samenviel met het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die Israël aandeed tijdens een reis door het Midden-Oosten. Volgens de woordvoerder begrijpt Clinton niet „hoe dit kon gebeuren”, zeker niet gezien Amerika’s „grote toewijding aan de veiligheid van Israël”.

Het ‘kwartet’ van mediators in het Midden-Oosten, de VS, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland, hebben het Israëlische plan gisteren ook veroordeeld. Tijdens een overleg in Moskou volgende week zal het kwartet „aanvullende stappen” overwegen, aldus een verklaring.

De Palestijnse Autoriteit heeft het aanstaande overleg inmiddels opgeschort. De nederzettingenpolitiek van Israël is een groot probleem in het vredesproces in het Midden-Oosten. In Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer een half miljoen joodse kolonisten in nederzettingen die illegaal zijn volgens het internationaal recht. (AP, Reuters)