Boete?

PSV’ers spraken na de nederlaag tegen NAC niet met de pers, Wesley Sneijder had na het duel met de VS „geen zin”. Moeten voetballers worden beboet als ze weigeren met de media te praten?

Marc Hoeben, voorzitter Nederlandse Sport Pers: „Ja! Ik ben er nooit voorstander van geweest dat gesprekken onder dwang plaats hebben. Het is zover gekomen dat voetballers schijt aan de rest van de wereld hebben. Het zijn professionele sporters en hun marktwaarde wordt mede door de pers bepaald. Daarom moeten ze zich verantwoorden voor hun prestaties. Het kan niet zo zijn dat ze ongestraft niet hoeven te reageren wanneer ze chagrijnig zijn vanwege een verloren wedstrijd. Daarom moet het niet te woord staan van de pers inderdaad een boete opleveren. Voetballers kunnen dan nog steeds zelf kiezen of ze naar de mixed zone komen. Wanneer ze besluiten dat niet te doen, moeten ze ook de consequenties dragen. Voetbaljournalisten zwerven momenteel door een jungle waarin ze aan de goden zijn overgeleverd. Ze moeten hopen dat de heren voetballers, zoals Johan Derksen dat altijd zo mooi verwoordt, een keer geen lak aan hen hebben. Het gaat me niet alleen om de journalisten, maar ook om de honderdduizenden supporters die steeds vaker verlegen zitten om een reactie van de spelers.”

Pedro Salazar, persvoorlichter PSV: „Tegen NAC was het een samenloop van omstandigheden dat de spelers niet reageerden. Ik had voor drie spelers een verzoek gekregen van de pers. De spelers wilden niet direct na de wedstrijd reageren, dus vertrokken ze naar de kleedkamer. Die zat helemaal in de hoek van het stadion, ver weg van de mixed zone. Normaal gesproken liggen de mixed zone en de kleedkamers dicht bij elkaar. Ik moest bij de tv-interviews met de trainer aanwezig zijn en daardoor kon ik niet ook bij de spelers zijn. De spelers werden door de beveiliging naar hun bus begeleid die klaarstond voor de kleedkamers. Daardoor is het er niet van gekomen om journalisten te woord te staan. Ik ben sowieso tegen boetes. Politici en artiesten krijgen toch ook geen boete wanneer ze vragen van de pers niet beantwoorden? Daarbij is er enorm veel vraag van de media. Spelers moeten keuzes maken en daar zijn niet alle media altijd even blij mee. Nederland is gelukkig een vrij land. Ik kan spelers niet dwingen om met journalisten te praten.”

Kees Jansma, perschef van het Nederlands elftal: „Dat Sneijder niet met de pers wilde praten, is niet waar. Verder heb ik geen behoefte op deze vraag te reageren.”

Robert Eenhoorn, voormalig honkballer die in de Amerikaanse profcompetitie de Major League speelde en voormalig honkbalbondscoach: „Het is altijd zaak dat een belangrijk persoon een team vertegenwoordigt tegenover de pers. Daarom krijgen sporters in de VS een boete wanneer ze niet verschijnen. Op zich een goed systeem. Ik vind wel dat er sprake moet zijn van wederzijds respect. Ik weet namelijk niet wat de achterliggende gedachte van al die voetballers is om niet voor de pers te verschijnen. Het is mij ook wel eens overkomen dat een bepaalde journalist mij niet netjes heeft behandeld. Dan is het logisch dat je tijdelijk geen zin hebt om een dergelijk persoon te woord te staan.”

Henk Kesler, directeur betaald voetbal KNVB: „Dat vind ik een interessante gedachte. In de VS is men wat transparanter. Wij zijn vaak wat zeurderig en kinderachtig. Ik vind boetes geen slecht idee. Spelers kunnen best worden bestraft wanneer ze weigeren om met de pers te praten. Tenzij ze natuurlijk een hele goede reden hebben om dat niet te doen. Maar dat moet dan wel een zeer valide reden zijn die ze ook kunnen uitleggen, zoals familieomstandigheden of persoonlijke integriteit.”

Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS: „Het lijkt mij niet dat spelers moeten worden beboet wanneer ze niet met de pers willen praten. Die keuze is aan henzelf. Het gaat tegenwoordig al steeds verder. De aanvoerders worden elke wedstrijd geïnterviewd en assistent-trainers worden in de rust al door journalisten ondervraagd. De pers heeft mogelijkheden genoeg. Dit is wel het laatste waar je boetes voor moet uitdelen.”

    • Shari Kiljan