Wat doen we?

Vuurtoren in Den Helder Lighthouse called Lange Jaap in Huisduinen, (Den Helder ), The Netherlands. Picture taken by Gerard Hogervorst.

Vuurtorens kleien

Den Helder Ooit werden vuurtorens gebruikt om ’s nachts en bij stormweer schepen te waarschuwen dat ze land naderden. Heel vroeger deden ze dat door hout op een toren te verbranden (vandaar de naam vuurtoren) en later werkten vuurtorens met spiegels, lenzen en een sterk zwaailicht. Zeelieden en vissers werden altijd vrolijk als ze de vuurtoren zagen, want dan waren ze bijna thuis. Over vuurtorens gaat de workshop in het Marinemuseum op zondag 14 maart tussen 12-16u. Maak een vuurtoren van klei, bijvoorbeeld de Lange Jaap van Den Helder en luister naar de geschiedenis van deze toren. Als je een andere vuurtoren wilt maken, mag dat natuurlijk ook.

De workshops zijn gratis met een toegangskaart voor het museum. Marinemuseum, Hoofdgracht 3. Res info@marinemuseum.nl. Inl www.marinemuseum.nl

Op expeditie in de natuur

St. Jansklooster Kun jij jezelf redden in de natuur? Maar wat als je verdwaalt? En wat als je de nacht moet doorbrengen onder een boom in plaats van in je bed? Kun je vuur maken? En hoe maak je een vaste lus in een touw, zodat je je vriendje uit de sloot kan trekken. Maart is expeditiemaand bij Bezoekerscentrum De Wieden en bij de balie ligt een expeditieboekje met uitleenrugzak met benodigdheden klaar. Het boekje beschrijft hoe je je horloge kunt gebruiken als kompas, hoe je touwen knoopt en hulpkreten seint met behulp van het morsealfabet.

Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerwijde. In de winter open op wo, za en zo van 12-16u en in de vakanties dagelijks behalve maandag. De natuurexpeditie kost € 4,50 voor leden van Natuurmonumenten en € 7,50 voor niet-leden. Aanmelden is niet nodig. Inl www.natuurmonumenten.nl of op www.dewieden.nl

Padden helpen

Overveen Nog even en je kunt weer buiten spelen zonder jas. Het wordt lente en voor padden betekent dat dat ze hun eieren gaan afzetten in de poelen en vijvers van Elswout, waar ze geboren zijn. Padden gaan dus gewoon op pad... Maar de Duinlustweg, die ze over moeten steken, is heel gevaarlijk voor padden. Daarom worden ze een handje geholpen. Kinderen kunnen zondag 14 maart meedoen met het veilig overzetten van padden. Ondertussen wordt van alles verteld over hun leven. Voor ouders is er tegelijkertijd een vogelexcursie. Vergeet de verrekijker niet.

Start: om 8u bij het infopaneel parkeerplaats Koningshof, Duinlustweg. Aanmelden: www.ivn.nl/zuidkennemerland