Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor het overlijden van minister van Staat Hans van Mierlo, medeoprichter van D66 en het aftreden van PvdA-partijleider Wouter Bos en de persconferentie van Job Cohen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Ruim een jaar geleden stortte vlucht TK1951 van Turkish Airlines neer bij Zwanenburg. Negen van de 135 inzittenden kwamen om het leven en tientallen passagiers raakten gewond. Eind deze maand brengt de Onderzoeksraad Voor Veiligheid een rapport uit over de toedracht van de crash. Enkele weken later komt dezelfde raad met een rapport over de hulpverlening. Een terugblik met enkele hoofdrolspelers. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. De gehele uitzending is gewijd aan het aftreden van PvdA-leider Wouter Bos en het kandidaat-lijsttrekkerschap van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder de gasten Gerard Joling, muziek van de Surinaamse rhythm&bluesband Brown Hill, tafelheer Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.19u.

Pauw & Witteman. Jelle Brandt Corstius en Aaf Brandt Corstius geven hun mening over het thema van de boekenweek 2010, ‘Opgroeien in de letteren’. Zij vertellen dat hun vader, de publicist Hugo Brandt Corstius, hun al vroeg liet kennismaken met taal. Ned.2, 23.00-23.50u.

documentaire

Die neue Nonnen von Moskau. Documentaire van Beate F. Neumann over het Iwanov-klooster in Moskou, dat tijdens de Sovjet-periode dienst deed als KGB-gevangenis en archief. In 2000 gaf de staat het terug aan de Russisch-orthodoxe kerk. Arte, 22.40-0.10u.

informatief

Gehaktdag. Bekende Nederlanders worden verbaal in de mangel genomen door cabaretiers, komieken, columnisten, schrijvers en vrienden, waarna zij een weerwoord leveren. Deze keer Martin Simek. Presentatie: Ruben Nicolaï. Ned.3, 20.25-21.10u.

Mastercrafts: handloom weaving. Presentator Monty Don neemt drie stedelingen mee die een eerlijk handwerkvak willen leren. Vanavond weven met een weefgetouw. Modeontwerpster Holly Berry (26), beursanalist Tref Davies (35) en docent Momtaz Begum-Hossain (28) volgen een cursus weven, waarna zij een lap stof van drie meter volgens eigen ontwerp moeten maken. BBC 2, 22.00-23.00u.

amusement

The bubble. Humoristische actualiteitsquiz. Scenarioschrijver en komiek Andy Hamilton, televisiepresentator en publicist Clive Anderson en stand-up comedian Sarah Millican worden vier dagen afgesloten van de buitenwereld, zonder media- of internettoegang. Daarna krijgen zij in de studio nieuwsrapportages, krantenkoppen, tv-flitsen en roddelbladen te zien, waarbij zij moeten uitmaken wat echt is en wat nep. BBC2 23.00-23.30u.

From Kooten and The Bie: Forever young. Volgens een nu vier jaar oude traditie presenteren Kees van Kooten en Wim de Bie hun jaarlijkse bloemlezing op het thema van de Boekenweek: dit jaar Titaantjes. In deze uitzending oude scènes van het duo F. Jacobse (Van Kooten) & Tedje van Es (De Bie). Met het motto: Vrije jongens waren wij, maar slimme vrije jongens... Ned.2, 23.05-0.15u.

Friday Night with Jonathan Ross. Praatprogramma. Gasten: muzikante Charlotte Church, komiek James Corden, de acteurs van de Britse comedyserie Outnumbered en skeletonracer Amy Williams, winnares van een Olympisch goud. Cheryl Cole zingt ‘Parachute’. BBC1, 23.35-0.35u.