Vijf keer Italië door Nederlanders

1Adriaan Jaeggi – Edele dieren doen (2007) Twee bevriende koppels met een teveel aan kapitaalkracht en een nijpend tekort aan entertainment, besluiten op reis te gaan naar een villa in Zuid-Italië. In een opwelling vraagt Karen haar ex Martin, een kunstschilder, mee met zijn nog studerende vriendin. Onder het motto: hoe meer zielen, hoe meer vreugd vertrekken ze op wat de vakantie van hun leven moet worden, maar uitdraait op een fiasco.

2Geerten Meijsing – Siciliaanse vespers (2007)Erik Provenier, het alter ego van Meijsing, woont in Syracuse en is al zozeer Siciliaan geworden, dat hij zich tot in het diepst van zijn ziel gekrenkt voelt wanneer de eer van zijn vrouw geschonden wordt – en dat door de man met wie hij dacht de ideale vriendschap te hebben.

3Ilja Leonard Pfeijffer – De filosofie van de heuvel (2009)Op 1 juni 2008 fietste Ilja Pfeijffer van Leiden naar Gorinchem. Het was de eerste etappe van een fietstocht, uitgerust met een zesdehands Batavus-racefiets van 95 euro, die hem uiteindelijk in Rome zou brengen.

4Rosita Steenbeek – Ander licht (2009) Jasper vertrekt naar Italië en via zijn brieven leert Alida het leven kennen van de beruchte Bentveughels, de Nederlands-Vlaamse schildersvereniging in Rome. Terwijl Jasper furore maakt als Gaspare Vanvitelli ontwikkelt Alida zich tot een gerenommeerd schilderes.

5Christiaan Weijts – Via Capello 23 (2008)Venetië aan het begin van het derde millennium. Acqua alta, de vloedgolven die de kaden steeds vaker blank leggen, is niet de enige bedreiging voor de lagunestad. Toerisme heeft de sprookjesachtige stad veranderd in een pretpark. De oorspronkelijke bewoners trekken weg en de gondeliers gaan geregeld in staking.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coververhaal over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi op pagina 4 en 5.