Uit het niets rijk worden kan nog steeds, bewijst rijkenlijst Forbes

Wilt u echt rijk worden? En bovenaan het lijstje komen van ’s werelds miljardairs van het tijdschrift Forbes? Hier is een goede manier om uw kans te vergroten: zorg ervoor dat u rijke en ondernemingsgezinde ouders heeft.

Neem Carlos Slim, die op de Forbes-lijst voor 2010 Bill Gates voorbij is gestreefd als de rijkste man ter wereld. Slechts een heel klein deel van het fortuin van 53,5 miljard dollar (38,8 miljard euro) van de Mexicaanse telecommagnaat heeft hij geërfd van zijn vader, een arme Libanese immigrant, die uitgroeide tot een succesvolle detailhandelaar en vastgoedbelegger. Maar Slim kwam wel uit een goed nest en is opgegroeid in een omgeving die was doordrenkt van handelsgeest.

De helft van de rijken in de top-20 zou het erfdeel van de ouders moeten opvoeren als bijdrage aan het totaal. Net als Slim waren een paar van hen telgen van selfmade men. Lakshmi Mittal, de Indiase staalmagnaat die op de vijfde plaats staat, heeft zijn kindertijd in armoede doorgebracht, voordat zijn vader zijn eigen, kleinere fortuin in de staalindustrie maakte.

Maar zelfs als er thuis niet zoveel geld was, was er dikwijls wel ambitie. De vader van superbelegger Warren Buffett stapte van de handel in kruidenierswaren over op de effectenhandel, en werd uiteindelijk lid van het Amerikaanse Congres.

Net als Buffett werkten de meesten van de hedendaagse superrijken hard met wat ze kregen. Van de top-20 kunnen alleen de drie kinderen van Sam Walton van Wal-Mart worden geclassificeerd als ‘traditionele’ erfgenamen. Het fortuin van de meeste anderen was grotendeels van eigen makelij.

Geld leidt vaak tot nog meer geld, maar ook uit het niets kun je rijk worden. Larry Ellison, de zesde op de lijst, moest het in zijn jeugd met weinig stellen en sjeesde op de universiteit, om uiteindelijk softwareproducent Oracle op te richten. Lang voordat Ingvar Kamprad, nummer 11, detailhandelsconcern Ikea stichtte, was hij een arme Zweedse boerenjongen, die bedacht dat hij een goede winstmarge kon behalen door lucifers in het groot in te kopen en in het klein weer te verkopen.

Jongeren die de ambitie hebben om zelf rijk te worden, buigen zich ieder jaar met rode oortjes over de Forbes-lijst. Uit een nauwkeurige analyse blijkt hoe snel de rijkdom zich verplaatst van de rijke naar de ontwikkelingslanden en hoe sommige machtigen opkomen en weer ten onder gaan. Maar ondanks alle verschuivingen is het recept om rijk te worden de afgelopen tijd niet heel veel veranderd.

Edward Hadas

    • Edward Hadas