Turkije boos om Zweeds oordeel

Turkije heeft gisteren zijn ambassadeur uit Zweden teruggeroepen en een politieke top tussen beide landen geannuleerd nadat het Zweedse parlement een resolutie heeft aangenomen waarin de massamoord op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog genocide wordt genoemd. Zweden is altijd een belangrijke pleitbezorger geweest voor een Turks lidmaatschap van de Europese Unie. Een week geleden riep Turkije al zijn ambassadeur terug uit de VS na een stemming in een Huiscommissie over een vergelijkbare resolutie. Turkije is een bondgenoot van de VS en levert een belangrijke bijdrage in de strijd in Irak en Afghanistan. Ankara erkent wel dat Armeniërs omkwamen, maar er zou geen sprake zijn geweest van volkenmoord. Ook zouden er volgens Turkije niet 1,5 miljoen slachtoffers zijn gevallen, maar honderdduizenden. (Reuters)