tijdschrift

cover tijdschrift Tirade

Tirade 432 / 2010, Nr 1. Van Oorschot, 129 blz. € 12,50

De gemeente Amsterdam verbiedt het uitdelen van producten op de openbare weg. Dus toen de redactie van Tirade afgelopen woensdag oude nummers van het tijdschrift weggaf aan reizigers bij het Centraal Station – die volgens redacteur Merijn de Boer blij verrast reageerden – werd zij weggestuurd door de Arm der Wet. Jammer, want Tirade, blijkt althans uit het meest recente nummer, is van een heel ander kaliber dan een blikje frisdrank, de Metro of Spits. In dit nummer haalt Monica Metz herinneringen op aan de HaHoHa- avonden van de zondagsschool, de jaarlijkse bonte avond waarop de kinderen met Hand, Hoofd en Hart optraden voor hun ouders. Een lied over Allah viel er niet in de smaak. Wanda Reisel en Thomas Verbogt schrijven over Reve, waarbij Verbogt erin slaagt een relaas over het voor het eerst lezen van De Avonden op de een of andere manier tot een variant op De Avonden te maken. W.J.A. Cornelissen schrijft een interessant, enigszins topzwaar stuk over het verdwijnen van de klassieke arbeider, en ontrukt pöezie van Wim de Vries en Pierre van Vollenhoven aan de vergetelheid. Trefzeker is ook Palermo, een verhaal van Gilles van der Loo over een man die met zijn net van kanker genezen vader naar Sicilië is afgereisd teneinde een Goed Gesprek te voeren. Van der Loo is er goed in dingen niet op te schrijven en toch duidelijk te maken. Hij vertelt zijn verhaal voornamelijk via de kleine irritaties die met familie-intimiteit gepaard gaan. ‘Karel zet zijn handen in zijn zij met zijn ellebogen naar achter, zodat hij net een flamingo lijkt. Het is een houding waar mijn moeder het moeilijk mee heeft.’

Donderdag kwam het Hoofd Vergunningen van de Gemeente overigens bij zijn positieven. De rest van de Boekenweek wordt Tirade-uitdelen op het Centraal Station gedoogd.

    • Maartje Somers