The Tales of Hoffmann

Regie: Michael Powell, Eric Pressburger dvd operafilm ****

Hoewel film en opera voor elkaar geschapen lijken te zijn, bestaan er opvallend weinig echte operafilms. Dat wil zeggen: geen verfilmingen van voorstellingen, maar films die echt op zichzelf kunnen staan. Joseph Losey maakte een film van Don Giovanni (1979) en Ingmar Bergman van Die Zauberflöte (1975). Maar de moeder aller operafilms is deze film uit 1951 van Michael Powell en Eric Pressburger van Jacques Offenbachs Les contes d’Hoffmann.

De film is gemaakt op voorstel van de legendarische dirigent Thomas Beecham, die eerder de muziek had verzorgd voor de eveneens klassiek geworden balletfilm The Red Shoes van Powell en Pressburger. Helemaal aan het einde van The Tales of Hoffmann (de opera wordt in het Engels gezongen) is Beecham ook even in beeld, als hij de laatste maat slaat, en de partituur dichtklapt.

The Tales of Hoffmann is evenzeer balletfilm als operafilm. Powell en Pressburger maken uitbundig gebruik van dansers – met een schitterende, vitale bijdrage van Norma Shearer, de ster van The Red Shoes, als de pop Olympia die tot leven komt. Even uitbundig is het gebruik van technicolor en speciale effecten. The Tales of Hoffmann is gemaakt met een klein budget, maar laat een indruk achter van grote weelde.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn