The Knife, feat. Mt. Sims en Planningtorock

Tomorrow in a Year

cd pop ***

Gorillaz maakten een opera, Rufus Wainwright schreef een opera en nu heeft ook het Zweedse elektronica-duo The Knife de muziek bij een opera gemaakt. Tomorrow in a Year gaat over Charles Darwin. Hiervoor werkten Karin en Olof Dreijer samen met onder anderen een mezzo-sopraan (Kristina Wahlin Momme) en een Amerikaanse dj, Mt. Sims. Dat klinkt eclectisch en zo zijn de tracks ook. De nummers op deze dubbel-cd gaan over de evolutie op aarde, zoals spreekt uit titels als Minerals en Variation of Birds. De evolutie klínkt onsentimenteel, hortend en stotend, met elektronische erupties die friemelen als mieren of kloppen als een opgejaagd hart. De operastem (van Kristina Wahlin Momme) en de popstem (Karin Dreijer) imiteren samen exotische vogels in de jungle. Kristina Wahlin Momme klinkt streng en statig, in trillende noten. De meeste nummers zijn experimenteel, wat wel eens leidt tot ouderwets aandoend elektronisch gepruttel. Maar te midden van die evolutionaire stuiptrekkingen glanzen soms wonderlijk mooie miniatuurtjes, als de gestileerde zang samenkomt met oosters aandoend klankspel.

HESTER CARVALHO