Stad New York schikt claims aanslag 9/11

De stad New York is tot een schikking gekomen met ruim tienduizend reddingswerkers en puinruimers, die zeggen na de aanslag op de Twin Towers in 2001 gezondheidsklachten te hebben gekregen. Daarmee komt een eind aan een al jaren durend conflict.

De schikking werd gisteren bekendgemaakt door advocaten van beide partijen. Ze is nog niet definitief. Minimaal 95 procent van de eisers moet ermee instemmen. Ook een rechter moet de schikking goedkeuren.

In totaal wordt maximaal 657,5 miljoen dollar (481,3 miljoen euro) uitgekeerd. Het geld moet komen uit een fonds van circa 1 miljard dollar, dat in 2004 met federaal geld werd opgericht voor eventuele rechtszaken die zouden voortvloeien uit de aanslag. Dat fonds wordt door de stad New York beheerd.

Een onafhankelijke, derde partij, gekozen door advocaten van de stad en de eisers, zal komende tijd voor elke eiser bepalen hoeveel schadevergoeding die krijgt. Individuele claims variëren van enkele duizenden dollars tot een miljoen dollar.

Onder de eisers bevinden zich reddingswerkers, politiemannen, brandweerlieden en bouwvakkers die werden ingezet na de aanslag in het rampgebied. Zij claimden dat ze zonder zuurstofmaskers ‘Ground Zero’ in werden gestuurd en door rondvliegende stofdeeltjes gezondheidsproblemen hebben gekregen. De meeste eisers leiden aan chronische ademhalingsproblemen, een enkeling heeft kanker gekregen.

Advocaten van de gemeente hebben daar tegenin gebracht dat de lokale autoriteiten alles in het werk hebben gesteld om iedereen die daar behoefte aan had te voorzien van zuurstofmaskers. Ook stelden zij dat er te weinig bewijs is dat de gezondheidsproblemen verband hielden met de werkzaamheden meteen na de aanslag. De meeste klachten zouden klachten zijn die normaal gesproken ook op deze schaal onder de bevolking voorkomen.

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, noemde de schikking gisteren in een verklaring „een eerlijke en redelijke oplossing voor een complexe zaak”.

De schikking komt enkele dagen voor de eerste zitting zou worden gehouden. (AP, Reuters, BBC)