Simpel gamen à la Wii is de toekomst, vindt ook Sony

Sony heeft details bekendgemaakt van de PlayStation Move, een nieuwe controller waarmee je de PlayStation kunt bedienen met bewegingen in plaats van commando’s op een (voor leken) ingewikkelde controller. De Move is overduidelijk geïnspireerd op de Nintendo Wii, die al in 2005 werd gepresenteerd met bewegingsbesturing. Ook concurrent Microsoft komt dit jaar met een nieuwe,

move_wiiSony heeft details bekendgemaakt van de PlayStation Move, een nieuwe controller waarmee je de PlayStation kunt bedienen met bewegingen in plaats van commando’s op een (voor leken) ingewikkelde controller. De Move is overduidelijk geïnspireerd op de Nintendo Wii, die al in 2005 werd gepresenteerd met bewegingsbesturing. Ook concurrent Microsoft komt dit jaar met een nieuwe, eenvoudigere  besturing voor de Xbox 360; Project Natal, waarbij je helemaal geen controller meer in handen hebt (zie deze video). Nadat de gaming markt in 2009 kromp met 6 procent, moet 2010 weer een jaar van groei worden - voornamelijk voor de PS3 en de Xbox 360 die voor de kerstdagen met hun eenvoudige bediening in de winkel zullen liggen.

boogschieten-move-wiiSimpel gamen is dus in. Terwijl hardcore gamers uitstekend overweg kunnen met de overdaad aan knoppen op een gemiddelde gamecontroller, zijn het juist de casual gamers en families die in de rij stonden om zo’n Wii te kopen. Zij hebben geen zin om al die specifieke commando’s van een gewone  spelcontroller uit het hoofd te leren. Het moet intuïtiever, eenvoudiger. Daarom vind je de Wii nu overal: op verjaardagsvisites, op de werkvloer, ziekenhuizen en in bejaardentehuizen (zie filmpje onderaan). Met name sportspelletjes zijn populair. Sony heeft net als de Wii een sportspack, met onder meer boogschieten (zie afbeelding: links Sony, rechts Nintendo).

sony-move-rijDe PlayStation Move ziet eruit als een microfoon met een pingpongbal erop. De bal verandert van kleur om voldoende contrast te houden met de game. De Move  herkent bewegingen door middel van een gyroscoop en accelerometer zodat je kunt bowlen, tennissen of vechten met natuurlijke bewegingen. Op de Move is een tweede controller aan te sluiten die meer als een joystick werkt. Die constructie lijkt veel op de Nunchuk, de extra controller van Nintendo. Zelfs het polsbandje - nodig om te voorkomen dat de controller uit je handen glipt - is identiek.  Maar waar je de Nunchuck met een kabeltje aansluit, werkt de extra controller van Sony via bluetooth. De prijs voor een Move-setje inclusief camera ligt onder de 100 dollar

Volgens de mensen die Move al getest hebben is het nauwkeuriger dan Wii Motion Plus, het systeem dat Nintendo gebruikt. De PlayStation kan door middel van de Eye camera ook afstanden herkennen, waardoor je dus een 3D-effect krijgt. Zie het filmpje hieronder:

Nintendo Wii is tot nu toe de best verkopende console: eind 2010 zullen er 76 miljoen van verkocht zijn.  De Wii mag qua hardware verbleken bij de PlayStation 3 (geen HD, geen blu-ray, tragere processor) , de games slaan goed aan. Letterlijk,  kijk maar naar deze verzameling  Wii-ongelukken.

Toch denkt deze analist dat de PlayStation 3 in 2013 de Nintendo Wii ingehaald zal hebben in verkoopcijfers. Het is voor het slagen van de PlayStation Move van belang dat er voldoende games op aangepast worden. Op dat gebied heeft de Wii nog wel een voorsprong.

Gezien de vergrijzing zal de afzetmarkt voor de Wii in Nederland voorlopig nog niet afnemen. Bekijk deze videoclip van het journaal:
<br>

    • Marc Hijink