Shoppen in de eindeloze nacht

Alexander Gronsky (Estland, 1980) won gisteren de Foam Paul Huf Award 2010 voor de fotoseries die hij sinds 2007 maakte in Rusland. Deze foto uit 2007 heet Endless Night en toont de parkeerplaats van een supermarkt in Moermansk, met ruim driehonderdduizend inwoners de grootste stad boven de poolcirkel. In de winter zien de inwoners maanden achtereen geen daglicht. Deze foto is genomen in de late avond, vlak voordat de supermarkt sloot. Links in beeld staat een van de laatste klanten zijn auto in te laden, vertelt Gronsky aan de telefoon. De beelden die Gronsky maakt, bestaan voornamelijk uit landschappen. Door de grote afstand die hij creëert tussen zijn camera en de onderwerpen die hij fotografeert, komt de eenzaamheid van mens of dier treffend naar voren. „Ik beschouw mijzelf als een documentaire fotograaf”, vertelt Grunsky, „maar ik fotografeer geen mensen in nood. Ik ben niet op zoek naar menselijk lijden, ik zoek meer naar chaos op kleine schaal, naar onregelmatigheden die schuilen in de kleine dingen in het landschap.” Wat hij precies wil uitdrukken met zijn foto’s weet hij niet. „Ik vind dat het aan de toeschouwer zelf is om te bepalen wat hij ziet”, zegt Grunsky. De Foam Paul Huf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence (gastatelier) in Amsterdam en een tentoonstelling in het Amsterdamse fotografie instituut Foam vanaf 27 augustus. Bekijk meer prijswinnende foto’s van Gronsky op weblogs.nrc.nl/cultuurblog Foto Alexander Gronsky Rectificaties / gerectificeerd Correcties & aanvullingen Bij de In Beeld ‘Shoppen in de eindeloze nacht’ (12 maart, pagina 16 en 17) stond de naam van de winnende fotograaf verkeerd gespeld. De winnaar van de Paul Huf Award is Alexander Gronsky.

Alexander Gronsky (Estland, 1980) won gisteren de Foam Paul Huf Award 2010 voor de fotoseries die hij sinds 2007 maakte in Rusland. Deze foto uit 2007 heet Endless Night en toont de parkeerplaats van een supermarkt in Moermansk, met ruim driehonderdduizend inwoners de grootste stad boven de poolcirkel. In de winter zien de inwoners maanden achtereen geen daglicht.

Deze foto is genomen in de late avond, vlak voordat de supermarkt sloot. Links in beeld staat een van de laatste klanten zijn auto in te laden, vertelt Gronsky aan de telefoon.

De beelden die Gronsky maakt, bestaan voornamelijk uit landschappen. Door de grote afstand die hij creëert tussen zijn camera en de onderwerpen die hij fotografeert, komt de eenzaamheid van mens of dier treffend naar voren.

„Ik beschouw mijzelf als een documentaire fotograaf”, vertelt Grunsky, „maar ik fotografeer geen mensen in nood. Ik ben niet op zoek naar menselijk lijden, ik zoek meer naar chaos op kleine schaal, naar onregelmatigheden die schuilen in de kleine dingen in het landschap.” Wat hij precies wil uitdrukken met zijn foto’s weet hij niet. „Ik vind dat het aan de toeschouwer zelf is om te bepalen wat hij ziet”, zegt Grunsky.

De Foam Paul Huf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence (gastatelier) in Amsterdam en een tentoonstelling in het Amsterdamse fotografie instituut Foam vanaf 27 augustus.

Bekijk meer prijswinnende foto’s van Gronsky op weblogs.nrc.nl/cultuurblog

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij de In Beeld ‘Shoppen in de eindeloze nacht’ (12 maart, pagina 16 en 17) stond de naam van de winnende fotograaf verkeerd gespeld. De winnaar van de Paul Huf Award is Alexander Gronsky.