SELECTIE Theater

Bianca van der Schoot in ‘Van de brug af gezien’ Foto Sanne Peper

Van de brug af gezien

Ìn het migrantendrama Van de brug af gezien (1955) van Arthur Miller verraadt dokwerker Eddie uit jaloezie zijn illegale neven. Regisseur Erik Whien en de spelers van Toneelgroep Oostpool maken het verhaal spannend als een thriller. Ali Ben Horsting maakt van Eddie een moordlustige tiran, die zich niet kan voegen naar verandering. Zijn blinde woede krijgt reliëf dankzij het komisch radeloos gebrachte spel van Bianca van der Schoot als zijn vrouw.

Tournee t/m 25 april. Inl: www.oostpool.nl.

Poeskafee

Poeskafee van Wanda Reisel gaat over heimwee naar de seventies. Oude vrienden komen bij elkaar om herinneringen op te halen. Regisseur Gerardjan Rijnders begint bij het Ro Theater met een associatieve montage van muziek van Pink Floyd en gespreksflarden over vrije seks, blowen, LSD, kinderen die verwekt worden in een café of tussen gore lakens. Zo stuurt de voorstelling geleidelijk aan op de kern: een lid van groep, gespeeld door Jack Wouterse, laat via een videoboodschap weten plots te zijn vertrokken. Opeens kentert het stuk en slaat het zwelgen om in verbittering.

T/m 21 maart Rotterdamse Schouwburg. Inl. rotheater.nl

Tirza

Het Nationale Toneel bewerkte de roman van Arnon Grunberg tot een helder toneelstuk, over een saaie intellectueel die een onverwachte gruweldaad pleegt. Kees Hulst speelt op indrukwekkende wijze de hoofdrol. Zijn harkerige klerkenhouding, zijn stelten, zijn deadpan en zijn droge gevoel voor humor vallen precies op hun plaats. Ariane Schluter bouwt de rol van de echtgenote uit tot een volwaardige tweede hoofdrol. Met haar lage, dikke stem en met haar lijf in uitdagende kleding geperst, speelt zij de vrouw die de houdbaarheidsdatum voelt naderen.

Tournee t/m 12 juni. Inl: nationaletoneel.nl.

Elf minuten

Het Noord Nederlands Toneel van Ola Mafaalani maakt een prachtige voorstelling van Coelho’s roman Elf minuten, over een vrouw die in seks uitsluitend een machtsmiddel ziet, om zich een weg door de wereld te vechten. Hoofdrolspeelster Malou Gorter draagt het existentiële drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance. De casestudies geven de theaterversie een diepte die in de roman misschien wel ontbreekt: die van de gêne tegenover de treurnis van de prostitutie.

Tournee t/m 22 mei. Inl.: nnt.nl.