SELECTIE Film

Nicolas Cage en Eva Mendes in ‘Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans’.

Bad Lieutenant

Regie: Werner Herzog

Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans is een immorele zwarte komedie. En een film die Nicolas Cage de kans biedt om te tonen dat hij wel degelijk een belangwekkend acteur is. Zijn inspecteur Terence McDonagh onderzoekt een vijfvoudige moord op een heroïnedealend Senegalees gezin en zakt weg in het drijfzand. Zijn gokschulden lopen op, het onderzoek gaat nergens heen en zijn gebruik van pijnstillers en cocaïne loopt uit de hand. Het enige lichtstraaltje in McDonaghs hysterische bestaan is callgirl Frankie (Eva Mendes). McDonagh is een liefdesbaby van Dirty Harry en Hunter S. Thompson die problemen consequent oplost door nog grotere problemen te scheppen.

In 39 bioscopen

Dogtooth

Regie: Yorgos Lanthimos

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (1973) haalt een gemeen psychologisch spelletje uit met zijn hoofdpersonen in zijn trefzekere tweede speelfilm Dogtooth. Of eigenlijk zijn het de ouders van de drie naamloze jongvolwassenen die hij portretteert, want zij hebben immers bedacht dat hun kinderen het veilig ommuurde huis waarin zij opgroeien niet mogen verlaten voordat hun hoektanden (de ‘dentes caninae’, de hondstanden) gewisseld zijn.

In 3 bioscopen

Great Kills Road

Regie: Tjebbo Penning

Great Kills Road is een straat op Staten Island in New York, maar eigenlijk zouden alle straten waar hoofdpersoon Maas de Boer in de gelijknamige film van regisseur Tjebbo Penning doorheen dwaalt zo kunnen heten, want hij heeft er met een hoop af te rekenen. In Great Kills Road onderzoekt hij het grijze gebied tussen barmhartige dood en zelfzuchtige moord.

In 3 bioscopen

Rotvos

Regie: Jan Musch en Tijs Tinbergen.

In de vorig jaar met een Gouden Kalf voor beste lange documentaire bekroonde film Rotvos heeft vossenonderzoeker Jaap Mulder de taak om in een van de Limburgse korenwolfreservaten vossen te vangen en van een zender te voorzien, om hun gedrag in kaart te brengen. Het belang van de vossenonderzoeker blijkt haaks te staan op dat van hamsterbeschermer, ambtenaar of bosbouwer. Het heeft toch iets treurigs dat zoveel menselijk ingrijpen nodig is om de natuur de natuur te laten zijn.

In 4 bioscopen

Videocracy

Regie: Erik Gandini

Documentairemaker Erik Gandini schetst in Videocracy een ronduit schrikbarend beeld van Italië onder Silvio Berlusconi. Hij volgt drie hoofdpersonen: een jonge automonteur die droomt van een televisiecarrière, een succesvolle televisieagent en Flavio Briatore, een kleine crimineel die uitgroeide tot een mediafenomeen. Videocracy maakt meer dan duidelijk wat de gevaren zijn van populisme.

In 2 bioscopen

Zwart water

Regie: Elbert van Strien.

Hadewych Minis en Barry Astma spelen in Zwart Water een gewoon gezin, dat met hun negenjarige dochter Lisa een drukbezet leven leidt op een krappe etage in Amsterdam. Aan die krapte komt een eind als de vrouw het grote Belgische landhuis erft waar ze is opgegroeid. Zwart water zet veel valstrikken die de kijker op het verkeerde been zetten.

In: 25 bioscopen