SELECTIE Diversen

Spiraaltas van Maria Hees in het CODA Museum, Apeldoorn

Boekenweek

Toernee Joost Zwagerman, auteur van het Boekenweekgeschenk, toert van 10 t/m 20 maart door het land. Overdag signeert hij, ’s avonds houdt hij lezingen. Verder o.a. in de Boekenweek: in de literaire high tea met Pieter Steinz, chef boeken van NRC Handelsblad en harpiste Carla Bos, vertelt Steinz op zondag 14 maart vanaf 14u over zijn boek Grote verwachtingen, opgroeien in de letteren in 23 schema's in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Annejet van der Zijl wordt geïnterviewd over haar nieuwe boek Bernhard, de jonge jaren op 15 maart 20u in de bibliotheek van de Staatsliedenbuurt, Van Hallstraat 615, Amsterdam. Res: slb@oba.nl of 020-6823986. En Jelle Brandt Corstius houdt op 16 maart 20u een lezing in bibliotheek Pintohuis, St. Antoniebreestraat 69, Amsterdam, over zijn verblijf bij constant dronken rendierhouders in Siberië en zijn zoektocht naar ruimteafval in Mongolië tijdens zijn reis door Rusland. Voor zijn bekende tv-serie Van Moskou tot Magadan ontving hij de eerste Theodor Award. Res ctr@oba.nl of 020-6243184.

Inl www.boekenweek.nl

Excursies

Amsterdam West De stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988) en zijn medewerkers van de Dienst Stadsontwikkeling ontwierpen in West stadsdelen van ongekende omvang waar nu 130.000 mensen wonen. Een deel van Bos en Lommer dateert uit de jaren 1930, maar de grootschalige bouw begon in de jaren 1950. Sobere woonblokken in een wijds landschap. De overgangen tussen hoven, straten en parken zijn vloeiend waardoor er nauwelijks onderscheid te maken valt tussen de drie. Er komen dit voorjaar zes fietsexcursies o.l.v. deskundigen, gecombineerd met een expositie en een film.

Start op 20 maart 13u Garage Notweg (38). Deelname €5 incl. routeboekje. Aanmelden west@sebastiaankwast.nl

Open ateliers

Groningen Op zondag 14 maart om 13u openen zo'n zestig kunstenaars, vormgevers, musici en schrijvers hun ateliers in Het Paleis. Om 14u is er een lezing over de recente geschiedenis van Kunststad Berlijn. Op 31 maart gaat het Fablab open maar bezoekers kunnen nu alvast een kijkje nemen in de werkplaats met digitaal gestuurde apparatuur. Er zijn ook live demonstraties muziek en workshops innovatief ondernemerschap en creativiteit.

Het Paleis, Boterdiep 1, Groningen. Inl www.hetpaleisgroningen.nl

Wandelingen

Dinkelland In maart en april worden in dit Twentse gebied 44 wandelingen georganiseerd. Onder meer door het park van landgoed Singraven dat normaal niet toegankelijk is voor bezoekers. En tijdens de wichelroedetochten wordt een bezoek afgelegd aan het Openluchtmuseum Oostmarsum.

Overzicht op www.ootmarsum-dinkelland.nl & VVV Denekamp 0541-355752

Draadkoffer

Apeldoorn In de sieraden, lampen en gebruiksvoorwerpen die Maria Hees ontwerpt krijgt het materiaal vaak een andere functie dan waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Zo heeft Hees bijvoorbeeld armbanden van tuinslang en tassen van vissenleer gemaakt en wordt leer gesmokt om structuur te creëren. In het CODA Museum is nu een expositie van haar werk van de afgelopen dertig jaar, met natuurlijk haar bekendste ontwerp: de draadkoffer.

T/m 30 mei, Vosselmanstraat 299. Di-vr 10-17u30, wo tot 20u30, za 10-17u, zo 13-17u.

Opgroeien in de letteren

Utrecht Onder de titel Growing Up! zijn er op zo’n 20 locaties lezingen, muziek, theater, film en cabaret over opgroeien in de letteren. Er zijn twee eregasten: Joost Zwagerman wordt om 15u in de bibliotheek geïnterviewd door Stine Jensen. Burgemeester Aleid Wolfsen ontvangt Charlotte Mutsaers, opgegroeid in Utrecht en winnares van de P.C. Hooftprijs om 14u45 in het stadhuis. Daan Cartens zal haar interviewen. Verder: Robert Vuijsje vertelt om 16u15 in Selexyz Broese over zijn literaire debuut Alleen maar nette mensen en daaraan voorafgaand, om 14u interviewt journalist Leon Verdonschot Franca Treur over haar debuut Dorsvloer vol confetti. En in Tivoli gaan om 20u30 de deuren open voor het feest van de cultroman Rode Zeep van Arjan Witte met o.a. Tommy Wieringa, Roos Rebergen, Spinvis en Hank The Knife and the Jets.

Inl www.culturelezondagen.nl