SELECTIE Buitenland

Lucian Freud: Benefits Supervisor Sleeping (Big Sue) uit 1995 in het Louvre, Parijs A handout photograph shows a 1995 painting, "Benefits Supervisor Sleeping," by Lucian Freud, provided to the media on Thursday, April 10, 2008. Freud's fleshy nude portrait of a dozing civil servant named Sue fetched $33.6 million tonight at Christie's International in New York, becoming the priciest work by a living artist ever sold at auction. Source: Christie's via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

Frankrijk

Parijs Op 15 mei 2008 werd het naakt Big Sue bij Christie’s New York voor 34 miljoen dollar geveild. De vrouw, uitgestrekt op een canapé, is in 1995 geschilderd door de Duits/Britse schilder Lucian Freud (1922), kleinzoon van psychiater Sigmund Freud. Sue Tilley poseerde voor 40 dollar! Lucian verhuisde in de jaren ’30 met zijn ouders van Berlijn naar Londen waar hij bevriend raakt met Francis Bacon. Freuds indringende, vaak agressief realistische, niets verhullende portretten en naakten zijn wereldberoemd. Een bekende recensent noemde hem ooit ‘de Ingres van het existentialisme’. Centre Pompidou wijdt een uitzonderlijk overzicht met 50 grote schilderijen aan Freuds werk met ook zijn veel minder bekende landschappen, stillevens en ateliergezichten.

T/m 19 juli in het Centre Pompidou www.centrepompidou.fr

Parijs In het kader van het Année de la Russie en France werd door president Dimitri Medvedev en Nicola Sarkosy op 3 maart de mooie expositie Sainte Russie in het Louvre geopend. Ruim twintig Russische instellingen en musea doen mee: het Kremlin, het historische staatsmuseum van Moskou, de beroemde Galerie Tretiakov, de musea van Vladimir, Sonzdal en Novgorod. Zo'n 400 chronologisch opgestelde voorwerpen die merendeels niet eerder Rusland verlieten, van de bekering tot het christendom aan het begin van het jaar 1000 t/m het bewind van Peter de grote (1682-1725) vormen een prachtig panorama van de heilige orthodoxe kunst.

T/m 24 mei in het Musée du Louvre www.louvre.fr

Parijs Alle grote theaters als de Scala, the Met, Covent Garden en het Concertgebouw hebben regelmatig producties van Wagner’s Ring des Nibelungen geprogrammeerd. Het laatst stond het muziekstuk op het programma in de Opéra de Paris in 1957. Nu is het dan eindelijk zover. Das Rheingold en Die Walküre in 2010, Siegfried en Götterdämmerung in 2011, pauze in 2012, de complete cyclus in 2013. De productie is veelbelovend: Günter Krämer ensceneert, Philippe Jordan dirigeert. T/m 28 maart L’or du Rhin (Das Rheingold) met Falk Struckmann en Egils Silins afwisselend in de rol van Wotan en Sophie Koch in die van Fricka.

Opéra Bastille 0033-171252423, www.operadeparis.fr

Groot-Brittannië

Londen Storm Thorgerson maakte veertig jaar geleden de muziekalbum covers van Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon, en van Led Zeppelin, Black Sabbath, 10CC, The Cranberries, Genesis en Peter Gabriel. Maar de expositie toont ook het opvallende werk dat hij nu maakt.

T/m 2 mei, Storm Thorgerson: Right But Wrong- Extended album art of StormStudios and Hipgnosis, Idea Generation Gallery, 11 Chance Street E2, 004420 7749 6850 & www.ideageneration.co.uk/generationgallery.php

Londen Dit jaar is de expositie A Positive View onder patronage van prins William in Somerset House, een voormalig koninklijk paleis. De opbrengst van kunstwerken uit de hele wereld van beroemde fotografen, kunstagenten, galerieën en kunstinstellingen, gaat naar de organisatie ‘Crisis voor daklozen’. Voor het eerst zal ook hedendaagse kunst getoond worden, met creatieve werken die fotografie van Korea, China, Japan en West-Afrika samenbrengt. Ook te zien zijn: Henri Cartier-Bresson’s Seville (1933) en Queen Charlotte’s Ball, London (1959), een stilleven van Francis Bacon’s Studio (2001) en Lounge Painting, Gila Bend, Arizona (1987) van Wim Wenders.

T/m 5 april, A Positive View, Embankment Galleries and Terrace Rooms, South Wing, Somerset House, Strand WC2R, 004420 7845 4600 & www.somersethouse.org.uk

Edinburgh Toby Paterson wordt geïnspireerd door modernistische rechtlijnige architectuur in werk. Zijn surrealistische muurschilderijen en beeldhouwwerkachtige constructies zijn beïnvloed door architecten als Denys Lasdun, die het beroemde South Londen National Theatre ontwierp, de Royal College of Physicians en de University of East Anglia. Niet iedereen houdt van de ‘betonjungle’ en geometrische stijfheid van deze architect, maar de modernistische gebouwen zijn indrukwekkend, tegen de tijd bestand en Paterson is niet de enige Britse kunstenaar die hierdoor geroerd is.

T/m 28 maart, Toby Paterson, Fruitmarket Gallery, 45 Market Street, Edinburgh EH1, Scotland, 0044131 225 2383 & www.fruitmarket.co.uk

Londen De Timothy Taylor Gallery toont een expositie van nieuwe schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Alex Katz. De 82-jarige kunstenaar, die 200 solo-exposities en bijna 500 groepsexposities achter de rug heeft, maakt vlakke en lichtgekleurde portretten en landschappen. Katz ontwikkelde in de jaren 50 een minimalistische stijl, beïnvloed door de televisie en films van toen, die mensen als iconische beelden relaten zien. Ook toont Katz portretten uit de vrienden en familiekring.

T/m 9 april, Alex Katz, 15 Carlos Place, W1K, 004420 7409 3344 & www.timothytaylorgallery.com