Selectie Beeldende kunst

Yves Tanguy op de Tefaf Maastricht Yves Tanguy (1900 – 1955), Composition Oil on canvas, signed and dated lower right “Yves Tanguy 1927” 61 x 38m, 24 ? x 15 in

Tefaf

Maastricht Op de 23ste editie van de kunst- en antiekbeurs Tefaf worden zo’n 30.000 kunstwerken te koop aangeboden. Van klassieke oudheden, meubels, verluchte manuscripten, schilderijen, tekeningen, prenten en beeldhouwwerken tot hedendaagse kunst, design, Aziatica, etnografica, porselein, glas, zilver en juwelen. Enkele topstukken: het Courtenay Compendium, een sinds de 16e eeuw verloren gewaande collectie historische traktaten met daarin de eerste concrete verwijzing naar Marco Polo. Een 15de eeuws huisaltaar met Madonna en kind tussen de heiligen Johannes en Paulus. Van Jan Lievens, die in de jaren 1620 nauw met Rembrandt heeft samengewerkt, is er een Zingende Man en er is een schilderij van Willem de Kooning, Untitled XVI. Nieuw is de Tefaf op Papier met tekeningen, gelimiteerde edities prenten, fotografie, antiquarische boeken en manuscripten en aquarellen.

T/m 21 maart, MECC. Inl www.tefaf.com

Augenspiel

Maastricht Op de eerste verdieping van het Bonnefantenmuseum is een nieuwe opstelling van hoogtepunten uit de collectie gemaakt. Het gaat om oude, moderne en hedendaagse kunst, dat in een parcours bekeken kan worden. Lopend van de ene zaal naar de andere komt de bezoeker oog in oog te staan met kunstwerken en voorwerpen uit verschillende periodes. Ook in het Bonnefanten: Op weg naar het zuiden met een selectie van 50 werken van 16de- en vroeg 17de- eeuwse Zuid-Nederlandse meesters uit het Rijksmuseum. Deze tentoonstelling is wel chronologisch: van de laatste generatie Vlaamse primitieven zoals Quinten Metsys en Adriaan Isenbrandt, tot de grote drie van de Vlaamse barok: Rubens, Jordaens en Van Dyck. Met ook de pas gerestaureerde Heilige Hiëronymus van Marinus van Reymerswaele.

T/m 6 juni, Avenue Céramique 250. Di-zo 11-17u.

Outsiderkunst

Otterlo Kunstenaar Joost van den Toorn (1954) verzamelt al jaren kunst die gemaakt is in psychiatrische inrichtingen, daklozenpensions, of op straat. In het prentenkabinet van het Kröller-Müller Museum hangt het resultaat van tien jaar verzamelwoede samen met zijn bronzen en keramische beelden. Van den Toorn vindt het bijzonder zijn collectie te tonen vlakbij de schilderijen van Vincent van Gogh; omdat van Gogh ook gezien werd als outsider.

T/m 20 juni, Houtkampweg 6. Di-zo 10-17u

Terrible

Rotterdam De muurschilderingen van Lily van der Stokker (1954) met fluorescerende kleuren en decoratieve vormen stralen optimisme en vriendelijkheid uit. Haar werken zijn een reactie op actuele thema’s in de kunstwereld. Voor Boijmans Van Beuningen maakte Van der Stokker twee kleurrijke wandvullende driedimensionale muurschilderingen met de teksten Terrible en Why do it.

T/m 13 juni, Museumpark 18-20. Di-zo 11-17u.

Collectioneurs

Groningen Een paar uur lang was Amsterdam afgelopen maandagavond het wereldtoneel van de kunsthandel. Vijfhonderd bezoekers, onder wie veel museumdirecteuren, bekende handelaren en grote verzamelaars, dromden bijeen op de veiling van de Peter Stuyvesant Collectie uit de sigarettenfabriek van British American Tobacco. Voor sommige werken van Constant, Appel, Saura, Matta en Kippenberger waren meer dan twintig bieders. Joop van Caldenborgh, eigenaar van Caldic Chemie en de grootste particuliere kunstverzamelaar van Nederland, kocht onder meer werken van Bill, Vasarely, le Parc, Schoonhoven en Morellet. Over jonge verzamelaars gaat het programma in Sign met vragen als hoe zien hun collecties er uit, hoe maken zij een keuze, wat voor functie vervullen zij in de kunstwereld? Er zijn exposities, lezingen, forumgesprekken en een symposium. De verzameling van de Belgische collectioneurs Johan Delcour en Monia Warnez is t/m 25 april in Sign te zien. Op 13 maart 15u is er in de Singelzaal (Radesingel 6) een gesprek tussen Johan Delcour, Monia Warnez en Tanguy Eeckhout, co-curator museum Dhondt Dhaenens in Deurle. Op 17 april is er het symposium Art Collecting During the Monetary Crisis in Het Paleis (Boterdiep 111).

Winschoterkade 10. Open: di-za 12-17u, zo 14-17u. Inl www.sign2.nl